плажът в Дюни плажът в Дюни
Снимка: Дюни АДИзточник: БТА

Зам.-министър Георгиева: Очакванията са цените на чадърите и шезлонгите по българското море това лято да са близки до миналогодишните

Очакванията са цените на чадърите и шезлонгите по българското море това лято да се близки до миналогодишните. Ежегодно наемните цени и концесионните възнаграждения се индексират с инфлацията за предходната година – с 15,3%, и с този процент ще бъдат увеличени размерите на плащанията към държавата от концесионерите и наемателите на плажовете. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на 7 май 2023 г. Тя уточни, че не бива да се очаква, че механично с този процент ще бъдат увеличени цените на плажните принадлежности, защото след разговори с концесионерите и наемателите от Министерството за убедени, че бизнесът ще положи усилия да намери буфери, с които да се осигури предлагане на сходни на миналогодишните цени на чадърите и шезлонгите.

В рамките на търговете за наем на плажовете, организирани от ведомството през март и април, кандидатите се състезаваха както с високата наемна тръжна цена, така и с обявените от тях високи цени на плажните принадлежности, напомни Георгиева, но подчерта, че това са горни прагове на цените на шезлонгите и чадърите, които ще са валидни в рамките на пет години – за срока на наема на плажа. Тя допусна, че вероятно това е било презастраховане от страна на кандидатите и изтъкна, че пазарът най-точно ще регулира каква цена за чадър и шезлонг би могла да се поеме от туристите. „Това, че са обявени до 100 лева на чадър и шезлонг, не значи, че ще са толкова. Според мен това е непродаваемо, естествено е наемателят да се съобрази с изискванията на пазара“, коментира заместник-министърът.

Между минимума и максимума

Максималните цени на чадъри и шезлонги според концесионните и наемните договори, които вече са действащи, варират и започват от 1 лев с ДДС за брой чадър или шезлонг за плаж „Приморско – централен“, 1,20 лева с ДДС за плаж „Бургас – Север 2“, 2 лева с ДДС за плаж „Кабакум – север“ и 3,60 лева с ДДС за плажовете „Обзор – юг“ и „Поморие – централен“. Като цяло, от това, което имаме по договори, с максимални цени на чадър и шезлонг – между 5 лева за брой и 7 лева (цените са с ДДС), са около 50 плажа, между 8 и 10 лева – около 60 плажа, а между 11 и 15 лева са пет плажа, обобщи заместник-министърът.

Заместник-министърът коментира, че въпрос на концепция за управлението на плажовете е преминаването към безплатна сянка и в България. Това е свързано както с промяна на нагласите на бизнеса, така и с изменения в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други нормативни актове, каза Георгиева и изтъкна, че промяната на бизнес модела у нас ще е по-продължителен процес.

Неохраняемите плажове

Към момента неохраняемите плажове са 97, от които 19 са в област Добрич, 25 – област Варна, и 53 – в област Бургас, каза заместник-министърът и уточни, че сега се финализират тръжните процедури, организирани от ведомството през март и април, и предстоят сключвания на договори с победителите, като в тази връзка се очаква броят на неохраняемите плажове да бъде значително намален. Яснота точно колко ще са неохраняемите това лято плажове ще има до 1 юни, когато започва активният летен сезон, каза заместник-министърът. Тя съобщи, че официалното откриване на летния туристически сезон в България ще е на 21 май, в к.к. „Св. св. Константин и Елена“, когато ще бъдат отбелязани 115 години от създаването на първия ни морски курорт.

Спасителите, здравната помощ и проверките

Проблемът със спасителите на плажа е част от комплексния проблем с дефицита на кадри, изтъкна заместник-министърът. Тя напомни, че осигуряването на водното спасяване е изключителен ангажимент на стопаните на плажовете, а при неохраняемите – на областните управители, като водно-спасителните дейности се възлагат чрез обществени поръчки. По думите на Георгиева очакванията са, въпреки трудностите, спасители да бъдат осигурени.

И тази година Министерството ще прави внезапни проверки, които ще са с фокус и върху водно-спасителната дейност, проверки ще има и съвместно с НАП. Извънредни инспекции по традиция ще се правят и по сигнали на граждани за нередности, като хората могат да ги подават на „горещия“ телефон, обявен на страницата на Министерството, а и по другите комуникационни канали на ведомството. Като цяло проверките ще са насочени към спазването на концесионните и наемните договори, в това число на санитарно-хигиенните норми, цените на плажните принадлежности.

Това лято отново ще има допълнителни медицински екипи по морето, като това ще е регламентирано в рамките на подписания меморандум между министерствата на туризма, на здравеопазването и болница „Пирогов“, област Бургас и общините Созопол, Поморие и Царево. Допълнителни медицински екипи ще има и в Приморско. Извън морските курорти ще бъдат разкрити филиали за спешна медицинска помощ и в Сърница.

Свободното къмпингуване

Лято 2023 ще е поредното, в което „дивото“ къмпингуване няма да е регламентирано. От 2015 г. се правят опити за създаването на ресорна наредба, събират се работни групи, които обаче не стигат до консенсусно решение, напомни заместник-министърът. Тя отбеляза, че съгласно чл. 10 а, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министрите на земеделието, на околната среда и на туризма трябва да подготвят Наредба за условия и реда на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. През 2020 г. текст на такава наредба беше създаден, при обществените консултации постъпиха много предложения, беше създадена нова работна група и сега сме на финален етап, каза Ирена Георгиева. Министерството на туризма е дало своето становище за стартиране на наредбата след обобщаването на всички постъпили и тя ще бъде внесена за разглеждане в МС. По думите на заместник-министъра в наредбата се предвижда да има повече места за „диво“ къмпингуване и те ще могат бързо да се определят, включително и на частни терени, като това ще става при минимално затрудняващи условия, но при спазване на съответните хигиенни и санитарни изисквания.

България с очакване за повече туристи и това лято

Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме основания за това, защото миналото лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 г., която беше с над 4,6 млн. регистрации, коментира заместник-министър Георгиева. Тя съобщи, че сега очакванията са да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г.

Основанията за очакванията са базирани на полетните програми на летищата по морето, като към момента има ръст от 18,5 на сто на планираните пристигащи полети от Германия на летищата във Варна и в Бургас. Най-много туристи се очаква отново да са българските граждани, повече посещения ще има и от Румъния, които са особено активни в късните записвания, подобни са и очакванията за пазар Полша. Спрямо миналия летен сезон има подобрение на германския пазар, каза заместник-министърът. Все още пазарите Украйна, Русия и Беларус не се компенсират изцяло, посочи тя, но, по думите й, това донякъде се постига с активността на вътрешния пазар, Румъния, Полша, Великобритания, откъдето се очакват много добри записвания за това лято.