Дългопол
Снимка: Община ДългополИзточник: БНР

За една по-достъпна туристическа община Дългопол

На 16 и 17 септември по идея на Туристическо дружество „Насам-Натам“, с подкрепата на местната администрация, доброволци и други туристически дружества, се възстановяват туристическите маршрути в община Дългопол. По този начин една позабравена част от област Варна отново ще бъде достъпна за пешеходен туризъм.

В община Дългопол има чудесни места за пешеходен и велосипеден туризъм, скално катерене и водни спортове. Макар и да е ниска, тази част от Стара планина крие интересни природни и исторически забележителности.

Подновяват се 11 пешеходни маршрута около селата Аспарухово, Партизани, Рояк, Комунари, Струя и град Дългопол. „Някои от маршрутите съм ги преминавал и друг път, други – за първи път. Някои са местни и водят до местни забележителности, други са връзка между гарите, за да може който няма автомобил да ползва ЖП транспорта. Има красиви гледки от повечето от тях към язовир „Цонево“. Друг хубав маршрут е до връх „Града“, който е почти изчистен“, разказа Димо Колев от ТД „Насам-Натам“.

Дейностите са свързани с подновяването на туристическата маркировка, поставянето на 120 табели, както и 4 табла с информация за маршрутите.

Всеки, който желае, може да се включи в подновяването на маркировката и почистването на маршрутите. Сборният пункт и за двата дни е от 8:30 часа в центъра на село Аспарухово, където ще бъде направен кратък инструктаж и доброволците ще бъдат разпределени по групи.

Повече чуйте в звуковия файл: