Визувий от Помпей Визувий от Помпей
Снимка: PixabayИзточник: 24 часа

Помпей върна милионите туристи с пари от ЕС

Богатият на култура и история италиански град бе занемарен с десетилетия заради лошо управление, пише „24 часа“.

Лесно е да си представите как се излежавате в градината на обширната вила на Юлия Феликс – проницателна римска бизнесдама, живяла в древния римски град Помпей през I век сл. Хр. В съзнанието ви трябва само да се появят подноси с вино и пресни смокини, кайсии и орехи. Топлият морски бриз би смесил сухия аромат на кипарис и дафинов лист с вонята на боклук и екскременти от улицата, а бълбукането на водата в баните понякога би било заглушено от виковете на тълпата в 20-хилядния амфитеатър в близост.

В днешно време благодарение на финансиране от ЕС върволица от туристи се вие почти всеки ден през елегантното имение, възхищавайки се на онова, което е останало от сложните стенописи, оригиналната трапезария и мраморните колони. Изминали са 2000 години, откакто Помпей и околностите му са били погребани под пепел и скали след изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл. н. е. Но това имение, което от няколко години е отворено отново след обширна реставрация, изглежда почти така, както е било, когато Юлия Феликс все още е приветствала височайшите си гости.

Пищният дом на Феликс е само един резултат от многогодишен проект, чиято цел бе да спаси Помпей от десетилетна криза заради недостатъчно финансиране и лошо управление. Проектът „Велики Помпей“ подсигури много от застрашените сгради на обекта, доведе до важни открития и значително подобри преживяването за туристите.

105 млн. евро са били нужни на Италия, за да възстанови рушащото се древно римско селище Помпей, чиято история датира от IV и V век пр. Хр. По-голямата част от средствата за спасяването му – 78 млн. евро, бяха осигурени от Европейския фонд за регионално развитие към Кохезионната политика на ЕС.

До 2020 г. с тях бяха реставрирани 70 сгради, а над 40 хектара площи бяха отворени за посетители, включително специален маршрут за хора с увреждания. Проектът доведе и до значими археологически открития. Част от тях са съкровище от амулети, останките на кон, все още носещ своето обковано с бронз седло. Всички коне са имали ужасен край, смятат учените. Животните били задушени от пепелта или от кипящите изпарения от облака пепел на Везувий.

Археолози откриха и ценна фреска на Нарцис, гледащ себе си в басейн. Дори и графит с въглен, който хвърли светлина върху датата на бедствието. Сега учените твърдят, че Везувий вероятно е изригнал на 24 октомври, а не на 24 август, както се смяташе дълго време, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Реставрацията доведе до забележително увеличаване на посетителите в района – от 2.3 милиона през 2012 г. до над 4 милиона преди COVID пандемията в края на 2019 г. През 2022 г. пък древният град е приел почти 3 милиона посетители.

Сградите вече са обезопасени срещу разрушителни метеорологични явления, довели до срутванията в миналото. Отстранени са около 30 хил. тона материал – камък, пепел и пръст, благодарение на което са открити близо 1200 предмета и 170 антични фрагмента.

„Този проект илюстрира как културата може да допринесе за икономическото развитие“, посочват от ЕК, като подчертават, че оборотът на ресторантите и заетостта в хотелите са се увеличили съответно с 20 и с 40% спрямо 2013 г.

Помпей е древен оживен търговски град с изглед към Средиземно море, разположен в близост до Неапол. Той е бил погребан под вулканична пепел и пемза след изригването на вулкана. До голяма степен запазен под пепелта, разкопаният град предлага уникална снимка на римския живот, замразен в момента, в който е бил погребан.

Античното селище е обявено за световно историческо наследство и е защитено от ЮНЕСКО от 1997 г. Плашещата тенденция на безвъзвратно загубената история на една от най-великите древни цивилизации беше преобърната през 2012 г., когато ЕС се намеси. В същата година проектът за възстановяване на Помпей беше одобрен от ЕК. Причината беше срутването на няколко сгради след силни земетресения в района през 2010 г. Това се е случило именно поради липса на каквато и да била поддръжка на античните структури. По онова време само 5 от 60-те дома са били достъпни за посетители. Сега всички те са реставрирани.

Проектът на ЕС беше изключително мащабен. Той включваше 76 мерки, разделени в 5 интегрирани плана. Изпълнението бе разделено на две фази: първата през програмния период 2007-2013 г. с обща инвестиция на ЕС от 40 милиона евро, а втората фаза възлиза на 65 милиона евро и е била за следващия програмен период 2014-2020 г. През него Италия е усвоила общо 939 млн. евро за възстановяване на културното си наследство по политиката за сближаване на ЕС.

Оказа се, че липсващите средства далеч на са били единственият проблем, с който страната е трябвало да се пребори. Античното селище било толкова некомпетентно управлявано и пренебрегвано от местните власти през годините, че било на път дори да загуби еврофинансирането си.

Стигнало се дори до заплаха от отпадането на Помпей от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Организацията документирала серия от недостатъци в Помпей, предупреждавайки за липса на квалифициран персонал, структурни щети, вандализъм и предупредила италианското правителство, че са нужни спешни мерки за ограничаване на разрухата. Това било повратната точка, в която е стартирал широкообхватният спасителен проект „Велики Помпей“. Бил назначен и нов генерален директор.

Една от последните реставрирани постройки е “Къщата на влюбените”. Тя бе отворена за посетители през февруари 2020 г. Историята на тази вила е много интересна. Тогавашният директор на археологическия парк Масимо Осана (сега той оглавява всички италиански музеи – б.а.) подчертава, че сградата е единственият пример за двоен перистил (веранда с колони около постройката), която е оцеляла и е почти напълно запазена въпреки потопа от лава след изригването на Везувий.

Открита през 1933 г., вилата е затворена след земетресение, ударило района на Неапол през 1980 г. 40 години туристите са нямали достъп до нея. Името ѝ произлиза от надпис на латински вдясно от входа ѝ. Превежда се като: „Влюбените като пчелите прекарват сладък живот като мед. Иска ми се да беше така“.

До надписа има 3 мъжки имена, което кара археолозите да смятат, че къщата е била публичен дом. Датираща от I век пр.н.е., “Къщата на влюбените” се счита за особено ценна поради отличното си състояние, което е уникално в Помпей.

Малка изложба в Антиквариума пък показва откраднати предмети, които посетителите са върнали обратно в Помпей, твърдейки, че плочките, камъните или фигурките са им донесли лош късмет. Нови видеокамери са подобрили наблюдението, но обектът е толкова голям, че много области остават ненаблюдавани.

Планът за създаването на перфектен античен туризъм на Стария континент обаче далеч не спира дотук. До 2024 г. трябва да започне изграждането на нова връзка с високоскоростен влак от Рим до археологическия парк близо до Неапол. Така дестинацията ще стане опция за еднодневна ексурзия за всички посетители на Рим. Според местни медии високоскоростната връзка може да удвои броя на посетителите на древния обект от около 20 000 на 40 000 на ден.

Новият маршрут също е част от проекта „Великият Помпей“, финансиран 75% от ЕС.