UNWTO NBT

Националният борд по туризъм апелира България да се „въздържи“ по суспендирането на членството на Русия в Световната организация по туризъм

Националният борд по туризъм (НБТ) изрази позиция мъв връзка с предстоящото гласуване по предложение за суспендиране на членството на Руската федерация в Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) в писма до Министъра на туризма Христо Проданов, Министъра на външните работи Теодора Генчовска и Зам.-министъра на туризма проф. Мариела Модева.

НБТ апелира на предстоящото гласуване по предложение за суспендиране на членството на Руската федерация в Световната организация по туризъм към ООН, което се провежда в Мадрид на 27-28 април 2022 г. по съответната точка от дневния ред позицията на България да бъде „Въздържал се“.

Считаме, че България е от страните, които са особено засегнати от близостта до военния конфликт и без съмнение усложнената геополитическа обстановка в региона генерира както икономически, така и имиджови щети за конкурентоспособността на българския туристически сектор, който все още е в процес на възстановяване от пандемията COVID-19.

Националният борд по туризъм е най-голямата работодателска организация в сектор Туризъм и е конструктивен партньор на институциите, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответната законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в Република България.

НБТ е член на АИКБ, БТПП, БСК, КРИБ и „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и е единствената българска организация, член на Световната организация по туризъм към ООН.