Източник и кадър: БНТ

Министър Милошев: Най-важният субект в туристическия продукт е туристът и това той да изживее позитивна емоция в България

„Най-важният субект в туристическия продукт е туристът и това той да изживее позитивна емоция в България. У нас има страхотни места, които предлагат много добър туристически продукт и всички ние работим за това“, каза министър Евтим Милошев в ефира на Българската национална телевизия.

Като свой приоритет министър Милошев изтъкна подготовката и посрещането на летния туристически сезон. „Моята първа задача е посрещането на летния сезон, защото той представлява 70% от туризма у нас. Именно заради това още следващата седмица предприемам срещи с местните власти, концесионери, представители на бизнеса, полицейски и медицински служби по българското Черноморие. Целта е да обсъдим актуалните проблеми и техните решения, така че да имаме успешен летен сезон“, подчерта той.

Министър Милошев заяви още, че през изминалата седмица е провел поредица от срещи с представители на водещите организации от туристическия сектор, които са представили много конкретни казуси и очакват тяхното разрешение.

„Като много сериозен проблем всички изтъкнаха липсата на работна ръка и вноса на работници от трети страни, но аз апелирам и към медиите да не преекспонират проблемите, защото ние наистина предлагаме качествена услуга и не трябва да я задушаваме с трудностите, пред които се изправя браншът“, изтъкна министърът на туризма.

В търсене на решение на проблема с липсата на кадри в бранша министър Милошев подчерта, че през изминалата седмица вече инициира и проведе среща с институциите, които са отговорни за издаването на визи и разрешителни за работа на граждани от трети страни. По време на работната среща стана ясно, че в Народното събрание е входиран проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, който предвижда възможността краткосрочната виза за пребиваване до 3 месеца у нас да бъде удължавана без да е необходимо работникът да напуска страната. „И аз апелирам българският парламент и политическите партии да приемат тези промени, защото това ще е успех за българския туристически бранш“, заяви още министърът на туризма.

„Визовият режим на краткосрочните 90-дневни работни визи на чужденци от трети страни да се подновява, когато работниците са на територията на България, а не да напускат страната, защото когато с много усилия е доведен един работник е много сложно след това. Има различни пазари, включително Непал, Киргизстан, Индия. Има недостиг на работна ръка“, заяви Милошев.

Вижте целия разговор във видеото: