Румен Драганов
Източник и кадър: NovaNews

Доц. Румен Драганов: Имаме сериозен ръст на туризма тази година спрямо миналата

COVID-19 и войната в Украйна не са отказали туристите да реализират почивката си у нас и се наблюдава „огромен ръст“ спрямо миналата година. Това отчете доц. Румен Драганов, директор на Центъра за анализи и оценки в туризма, в ефира на NovaNews на 3 август 2022 г.

„Туристите отдава обръгнаха на тези неща и не слушат никого. Просто това е неглижирано“, посочи той за коронавируса. Очакванията му към служебното правителство е за „нормално отношение“ в тази посока. „Опазването на всеки един е негово лично задължение и проблем. Бабите навремето ни казваха: „Мий си ръцете, не си бъркай в устатаЧ, припомни той, като подчерта, че забраните не работят.

По думите на Драганов войната в Украйна също не е фактор за туристите: „Сега, ако погледнете плажовете, пълни с народ с чадъри, хората в морето да не би да си говорят за война“?

По думите му сезонът се движи много добре. „Ние се движим около 14% под нивата на 2019-та – предпандемичната година. Няма да имаме 12 милиона и половина чуждестранни посетители, те ще бъдат по-малко, но в същото време имаме огромен ръст спрямо миналата година. И всичко се движи съгласно нашето очакване”.

Целия разговор гледайте във видеото: