Николина Ангелкова министър Ангелкова през българския щанд на изложението FITUR
Източник и снимка: Министерство на туризма

Дадоха страрт на 2017-а като „Международна година на устойчивия туризъм за развитие“

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в церемонията по обявяването на 2017-а като „Международна година на устойчивия туризъм за развитие“, под егидата на Световната организация по туризъм към ООН. Събитието бе отбелязано с тържествен прием даван от краля на Испания Фелипе VI в двореца „Ел Пардо“.

По време на приема крал Фелипе VI и министър Ангелкова разговаряха за предизвикателствата пред глобалния туризъм и важността на инициативата на ООН за 2017 г. Българският министър акцентира, че 2016 г. е рекордна за българския туризъм като сме посрещнали над 8 млн. чуждестранни туристи – повече от собственото население на държавата. Тя акцентира, че Испания е сред най-добрите примери за устойчиво развитие на туристическия сектор и за страната ни е много важно обмяната на добри практики и реализирането на съвместни инициативи между двете държави. „Силен знак за важността на туристическия сектор за Испания е и ангажираността на кралското семейство със сектора и неговите проблеми“, допълни Николина Ангелкова. По думите ѝ между България и Испания има установени добри отношения, които трябва да бъдат използвани за задълбочаване на партньорството, особено в туристическия сектор.

Генералната Асамблея на ООН обяви 2017-та за Година на устойчивия туризъм за развитие. Акцентът на Годината е промяна на политиките, бизнес практики и потребителски навици, които да доведат до по-устойчив туризъм. Предвижда се през 2017 г. да се насърчи и популяризира ролята на туризма в 5 основни области: 1. Приобщаващ и устойчив икономически растеж; 2. Социално включване, заетост и намаляване на бедността; 3. Ефективно използване на ресурсите, опазване на околната среда и борба с климатичните промени; 4. Културни ценности, многообразие и културно наследство; 5. Взаимно разбиране, мир и сигурност. Световната организация по туризъм (СОТ) е упълномощена да улесни организирането и провеждането на Международната година, в сътрудничество с правителствата, съответните организации от системата на ООН, международни и регионални организации и други заинтересованите страни.

България е сред най-активните участници в СОТ като през миналата година получи правото да организира най-мащабното събитие за 2016 г. на организацията – Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм. Форумът се състоя в периода 29 – 30 ноември в София, а участие в него взеха над 40 държавни делегации, заедно с над 20 министри, заместник-министри и ръководители на туризма от цял свят. Целта на Министерството на туризма е да надгради тези резултати, като се включи активно в инициативите по отбелязването на 2017-а като година на устойчивия туризъм за развитие, в това число с домакинство на форуми, експертни срещи, семинари и др. България предвижда и провеждането на Годишните награди в туризма за 2017 г. под знака на устойчивия туризъм за развитие като ще бъде връчено специално отличие на тази тема. Ще се работи и за създаването на Комитет от представители на бранша и експерти на министерството, които да осъществяват директен контакт със СОТ за реализация на съвместни инициативи и популяризиране целите на Годината.

Министър Ангелкова е на посещение в Испания за участие в откриването в Мадрид на 37-ото Международно туристическо изложения FITUR – едно от най-големите в света. Официалното събитие за старта на борсата премина тази сутрин, като на него присъстваха европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП Елжбиета Биенковска, повече от 60 министри и заместник-министри от цял свят.

България се представя на мадридската борса с информационен щанд от 80 кв. м, разположен в зона „Европа“ (павилион 4). Той е организиран от Министерството на туризма и в него участват като съизложители 8 туристически фирми. Акцент на тазгодишното ни представяне е културният, балнео-, СПА и уелнес туризмът, както и промотирането на България като целогодишна туристическа дестинация с древна култура и хиляди археологически паметници, красива природа и вкусна храна. Пред българския щанд младежи в народни носии ще раздават рекламни материали за страната по време на борсата, а състав за фолклорни танци ще изнася по няколко представления дневно, които ще бъдат редувани от дегустации на български вина и хранителни продукти.

FITUR се провежда от 18 до 22 януари 2017 г. Изложението e открито през първите три дни само за професионалисти от туристическата индустрия, а през останалия период – и за обща публика. В него участват най-големите туроператори и туристически агенции. През 2016 г. присъстваха над 9 600 изложители и съизложители от 165 страни, а посетителите бяха около 232 хил., което нарежда борсата сред водещите в света по значение. Очаква се тази година международните изложители да бъдат с 9% повече. Изложбената площ също е увеличена и се разпростира на 62,5 хил. кв. м.