Полина Карастоянова
Източник: Дарик радио

Д-р Полина Карастоянова: Настояваме да се облекчи процедурата по наемане на работници от трети страни

Искане да се облекчи процедурата по наемане на работници от трети страни отправи туристическият бранш. Това става ясно от писмо на организациите в сектора, в което се изтъква проблемът със сериозната липса на кадри, поради което се налага и процесът по наемане на хора от държави извън Европейския съюз да бъде улеснен. С наближаването на туристическия сезон браншът призовава за бързо приемане на вече внесени промени в Закона за чужденците в Република България, отнасящи се до удължаване на работните визи. Писмото е изпратено до председателя на НС и до председателите на парламентарните групи. Не става дума за смислови промени по философията на закона, а за такива, които облекчават процедурата по удължаване на визите от гледна точка на нейната логика, коментираха от Националния борд по туризъм.

Въпросът с удължаването на визите на работници от трети страни е бил подценен или напълно неглижиран от предишния министър на туризма и затова сега трябва да се търси спешно решение в последните дни от работата на парламента, обясни пред Дарик радио д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Например при изтичане на 9-ия месец да не се налагат те да напускат страната и отново да бъде задействана цялата процедура. Да бъде задействана по модела на многократните визи или друг тип документи, които по-лесно биват подновявани.Без да напускат страната тези работници да получат своето ново разрешение, особено когато работникът не е имал нарушения“.

В туризма недостигът на кадри е драматичен и тази промяна е ключова – необходими са два пъти повече работници в сферата. Проблемът е още от времето на Ковид пандемията, когато хотелиерският и ресторантьорският бизнес бяха най-засегнати.

„Това доведе до несигурност особено при нискоквалифицирания персонал. Те се пренасочиха към други сфери, където заплащането е гарантирано“.

Недостиг на кадри има в целия спектър на дейности, свързани с обслужването на туристическия бизнес, добави Полина Карастоянова. Тя уточни обаче, че има достатъчно кадри в управлението и мениджмънта на туризма. Проблем има при нискоквалифицираната работна ръка.