SmartTourism конференция SmartTourism.BG 2019
Снимка: SmartTourism.BGИзточник: Община Бургас

Бургас е домакин на третата конференция SmarTourism.BG 2019

На 17 и 18 октомври 2019 в Експоцентър „Флора“ – Бургас, ХВХ Консултинг, в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Катедра „География на Туризма“ и Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Архитектурния факултет и Строителния факултет на Университета по архитектура строителство и геодезия, Граждански институт и ProActivePersonnel организират Третата национална конференция SmarTourism.BG.

Конференцията се провежда под патронажа на Министерството на туризма и в партньорство с Община Бургас.

„Отчитайки спецификата, креативността и значимостта на проекта, той би допринесъл за развитието на Интелигентния туризъм в България“, изрази своята подкрепа министър Николина Ангелкова.

Конференцията е част от изследователски проект SmarTourism.BG, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред управлението нa знанието в туризма в България.

„2019 година за българския туризъм е годината на ЕСТИ. Със стартирането на единната система за туристическа информация за пръв път в България се създава надеждна информационна среда за добро управление на туризма – на фирмено, общинско, регионално и национално ниво. Бизнесът, изследователите и иноваторите очакват много скоро ЕСТИ да се превърне в генератор на отворени данни, което ще допринесе за развитието на интелигентния туризъм в България“, сподели д-р Христо Христозов, ръководител на проекта SmartTourism.BG.

По време на конференцията ще бъдат представeни резултати от изследвания, дискутирани предизвикателства и добри практики в областта на интелигентното управление на човешките ресурси в туризма; иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма; интелигентно управление на туристическите дестинации; интелигентна сигурност в туризма.

„Достъпността на туристическите услуги и туристическите обекти, транспорта и интернет представянето на българския туристически сектор са сред предизвикателствата в развитието на интелигентния туризъм в България“, смята Диана Христозова, директор „Услуги по управление на информацията“.

Участие в конференцията ще вземат представители на Министерство на туризма, Министерство на образованието и науката, община Бургас, община Созопол, общински предприятия по туризъм, центрове за професионално образование, браншови организации, професионални гимназии, частни предприятия и технологични фирми, хотелиери и ресторантьори, университети и неправителствени организации.

В рамките на конференцията за трета поредна година ще бъдат връчени годишните награди SmarTourism.BG 2019 на церемония на 17 октомври.

Ще бъдат обявени резултатите от хатакона SmartTourism.BG 2019, в който участие взимат ученици от професионални гимназии по туризъм и математически гимназии в Бургас, Варна и Пловдив на 18 октомври.

Програмата на конференцията и пълна информация за проекта може да видите на портала: www.SmarTourism.bg