летище Бургас летище Бургас
Снимка: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт АДИзточник: БНР

1,1 млн. чуждестранни туристи са преминали през летище Бургас този сезон

На 2-ри септември летище Варна ще посрещне едномилионния пътник за тази година. Това каза в Созопол служебният министър на туризма Илин Димитров.

1,1 млн. са чуждестранните туристи, преминали през летище Бургас този сезон. Отрасълът постепенно се възстановява, като спадът в сравнение с базовата 2019 г., преди пандемията, е само с 20%, подчерта министър Димитров.

Единствено застой се наблюдава на германския пазар този сезон, каза министър Илин Димитров:

„Германците се задържат на нивата от предишни години, но имаме ръст на други пазари като Чехия. Дори шеговито се казва, че чехите са новите германци. Поляците бележат много сериозен ръст, израелците. Очакваме министърът на Израел също да ни посети есента. Имаме ръст и от Обединеното кралство на туристи“.

Министерството на туризма е стартирало кампания „Преоткрий лятото“ за удължаването на туристическия сезон, каза още Илин Димитров: „Стартираме няколко хубави инициативи следващата седмица. Едната от тях ще бъде конкурс, образно казано конкурс, но ще отворим програма за желаещи който иска да се присъедини като доброволец на щандовете на министерството и да помага при популяризирането на дейността ни. Ще направим конкурс за най-добра снимка „Чудесата на България“, където хората, които имат желание, могат да ни изпращат снимки от красиви места на България, от фестивали, от места, които биха събудили интерес. Ние съответно ще покажем от кого е снимката. Накрая ще има жури и ще има и наградени.“

„Българският туристически продукт е добър. Плажовете ни са чисти. Затова трябва да направим всичко възможно да спрем негативната кампания за българския туризъм“, подчерта министър Димитров.

Интервю на Даниела Костадинова с Илин Димитров в предаването „12+3“: