д-р Мартин Захариев – Заместник-председател

Д-р Мартин Захариев е Заместник-председател на Управителния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм.

През последните 25 години работи в областта на медиите като журналист, водещ, продуцент и издател. Завършил е специалност Право в Юридическия факултет на Софийския университет и е специализирал медиен мениджмънт в САЩ и Англия. Бил е радио и телевизионен водещ в Радио Витоша, Дарик Радио, БНР, БНТ и бТВ.

Главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщения между 1999-2001 г. През различни години създава и издава списанията: Егоист, Плейбой, Ритъм, Мотор Шоу, Bulgaria Air, Hello!, BBC Знание, BBC Good Food, BBC Top Gear, Auto Bild.

Създава и управлява радиостанциите Ретро Радио и Радио Гонг, както и компаниите Диджитъл Радио и Web Radio & TV, профилирани в доставка на цифрово медийно съдържание.

Бил е продуцент на предаванията Форт Бояр, Аламинут и Преди обед по бТВ. Член е на борда на директорите на Евротръст Технолъджис АД – доставчик на удостоверителни услуги и председател на борда на директорите на Егоист АД.

През различни периоди е член на Съюза на издателите, Асоциацията на рекламните агенции и член на УС на Асоциацията на радио- и телевизионни оператори – АБРО, Асоциацията на телевизионните продуценти – АТП.

Избран е за депутат в 42-то Народно събрание като гражданска квота, където е член на Комисията по култура и медии и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения и Председател на групата за приятелство със Швейцария. В 43-то Народно събрание е съветник към същите две комисии.

Избран е за Изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НБТ)  2014-2018 г. През 2019 г. е избран за Заместник-председател на Управителния съвет на НБТ.

През 2018 г. Мартин Захариев защитава докторска дисертация с професионално направление „Обществени комуникации и информационни науки“ към Университета по библиотекознание и информационни технологии по темата „Дигитализация на бизнеса в туризма“.