Кападокия, Турция Кападокия, Турция
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Зураб Пололикашвили: Очаква се Турция да развие и диверсифицира още повече туризма

Прочута с богатото си културно наследство, впечатляващи пейзажи, идилични плажове, кристално чисти тюркоазени морета и вкусна турска кухня, Турция се очаква занапред да развие още повече туризма благодарение на своя ангажимент за диверсификация. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Чуждестранните туристи в Турция се увеличиха през последните две години след премахването или облекчаването на свързаните с ковид ограничения за пътуване по света. Страната посрещна 49,2 милиона чуждестранни туристи през 2023 г., като този брой надмина нивото от преди ковид пандемията с 9,3%, по данни на Министерството на културата и туризма.

В ексклузивно интервю за Анадолската агенция Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм, агенцията на ООН, която насърчава отговорен, устойчив и общодостъпен туризъм, подчерта: „Очакваме турският туризъм да продължи да се развива все по-силно тази година и в годините напред“.

Освен че нараства като обем, турският туристически сектор става все по-разнообразен и много туристи идват заради културата на страната, кухнята, здравните услуги, религиозните места, морския, селския туризъм и други, обясни Пололикашвили.

„Тази ангажирана промяна към диверсификация заслужава похвала, тъй като не само ще изгради устойчивост срещу бъдещи сътресения, но и ще гарантира, че ползите, които туризмът носи, включително работни места и икономически растеж, се разпространяват по-широко в Турция, включително в селските райони“, добави той.

Позовавайки се на данни на ООН за туризма, Пололикашвили подчерта, че Турция е на шесто място по брой международни туристи през 2019 г. и на четвърто през 2021 г., което показва ясна възходяща тенденция.

Джулия Симпсън, ръководител на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), подчерта, че секторът в Турция се е възстановил напълно по четирите ключови показателя: икономически принос, работни места и разходи на местни и международни туристи.

Съветът прогнозира, че до 2033 г. „секторът ще увеличи приноса си в БВП до почти 2,2 трилиона лири (близо 73 милиарда долара) и ще наема над 3,3 милиона души в цялата страна“, отбеляза Симпсън.

Според Турския статистически институт (TurkStat) приходите от туризъм в Турция през 2023 г. са се увеличили с 16,9% на годишна база и възлизат общо на 54,3 милиарда долара.

Фируз Баглъкая, ръководител на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB), определи като обнадеждаващ знак за турския туризъм това, че търсенето в чужбина на ранни резервации за 2024 г. остава високо.

По повод на геополитическото напрежение Баглъкая каза, че съживяването на търсенето в периода след пандемията поради копнежа за ваканции и пътувания е помогнало да се ограничи въздействието на напрежението в региона.

Вчера министърът на хазната и финансите Мехмет Шимшек каза, че през миналата година Турция е постигнала най-добрите резултати в областта на туризма.

Средносрочната икономическа програма на турското правителство цели да генерира 59,6 милиарда долара приходи от туризъм и да привлече 59,6 милиона посетители, включително турски граждани, живеещи в чужбина.

„Нашата цел за 2028 г. е да достигнем 100 милиарда долара приходи от туризъм и 82,3 милиона туристи“, каза Шимшек.