х-л Majestic, Слънчев Бряг х-л Majestic, Слънчев Бряг
Снимка: ДИТ ХотелиИзточник: Зона Бургас

Златко Димитров: Надяваме се на сезон през юли, август и на повече български туристи

Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг“АД, разказва своите прогнози за туристическия сезон Лято 2020 в интервю за „Зона Бургас„.

Г-н Димитров, ще започнете ли да подготвяте курорта за летния сезон или ще се изчака края на извънредното положение?

Неизвестността, която дойде с тази пандемия, ни поставя в неприятно положение как и до кога ще продължи извънредното положение. Към момента подготвяме летен туристически сезон административно. Подготвяме правила и условия за работа по време на активния сезон. Слънчев бряг АД е в постоянна готовност да започне инвестиции в подготовка на инфраструктурата в комплекса, на „нисък старт“ сме, ако мога да използвам този израз. В момента на вдигане на забраните и ограничения сме готови бързо да обезпечим началото на сезона и да подпомогнем бизнеса и туристите.

Какви средства са заделени от акционерното дружество и за какво ще бъдат дадени?

Имаме план „А“, план „Бе“ и план „Це“ за инвестициите, които сме готови да направим, в зависимост от развитието на ситуацията, което към момента остава неясно. Разбира се в процес сме на преструктуриране на някои планове за разходи с оглед минимизиране на рисковете за здравето на туристите и персонал на територията на комплекса. Други мерки ще бъдат в посока помощ на бизнеса. Нека първо обаче се погрижим за здравето на хората, после мислим за инвестициите в инфраструктура. Уверявам Ви, че правим всекидневни анализи, но е много сложно да се правят каквито и да било прогнози, защото не знаем точно какви предизвикателства ще посрещнем. Работим върху различни варианти.

Споделяте ли мнението на ресорното министерство, че най-вероятно ще се разчита на късен сезон и предимно на български туристи?

Надяваме се на сезон през месец юли, август, а ако времето е с нас и през първата половина на септември. В непрестанна комуникация сме с хотелиерите и други представители на бизнеса в Слънчев бряг и разработваме конкретни мерки, с които да обезпечим сезона и здравето на туристи и персонал. Надяваме се на солидарността на българите и разбирането към това, че родният туристически продукт трябва да бъде подкрепен в този труден момент. Така че се надяваме на повече български туристи тази година. Но все пак разбира се, здравето е на първо място. Трябва да подкрепим адекватните мерки, които взима държавата, както и Националният кризисен щаб и да се надяваме, че спазвайки ограничения, ще можем по-бързо да излезем от тази криза.