бутикова вила Алфа в Пампорово бутикова вила Алфа в Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: Investor.bg

Зимните ни курорти отбелязват развитие и като летни туристически дестинации

Традиционни зимни курорти отчитат първи положителни резултати като летни туристически дестинации.

Ръст на туристи през това лято се наблюдава в Чепеларе, Пампорово, Златоград, сочат по обобщени данни на хотелиери и туристически сдружения, информира агенция БТА.

Предимно български туристи са посетили област Смолян през летния туристически сезон.

Пристигащите чуждестранни летовници са преобладаващо групи, предприели неорганизирани ваканционни пътувания. Гръцки, испански, румънски, китайски и английски туристи преминават през хотелите и туристическите забележителности на планинския район.

Летният туристически сезон се очертава да продължи до края на септември за по-голямата част от курортните дестинации в Смолянска област, а за хотелите в Златоград плажният период по крайбрежието на северна Гърция се планира до средата на октомври.

Пампорово-Мечи чал вече отчита предимствата от развитието и като единна лятна дестинация, коментират от Пампорово АД. Свързването на двата курорта през лятото създаде общия велопарк Пампорово-Мечи чал с 50 км дължина на трасетата за колоездачи. Увеличението на туристическия поток през лифтовете в Пампорово за най-ваканционния месец – август, е близо 25%.

За първа година лифтът „Мечи чал“ в Чепеларе е в движение и през летния сезон, което доведе осезаемо повече туристи в родопския град, посочи Даниела Сивенова, експерт в Туристическия информационен център.

Наблюдава се осезаемо повишение на интереса на туристите към обединения курорт, каза Таня Маринова, директор „Маркетинг и реклама“ в Пампорово АД. И през летния сезон се предлагат общи лифт карти за Пампорово и Мечи чал, както и възможност за комбиниране на билетите за лифт в двете зони.

В Пампорово през лятото преобладават българските клиенти, а от чуждестранните – гръцки и турски. През този летен период се откроява още по-силно тенденцията за предимно неорганизирани туристи, които сами резервират онлайн почивката си, уточняват от дружеството.

С подобни пътувания без посредничество на туроператори, в курорта летуват американци, австрийци и др. Отделни хотели в Пампорово са привлекли организирани летовници от Русия, Полша, Украйна. Активният туристически сезон в Пампорово ще продължи до 17 септември, като се очертава ръст от около 2-3 процента на летните посетители, съдейки по данните за лифт пътуванията.

От Туристическия информационен център в Чепеларе обобщават като доминираща практика през ваканционния сезон да се избират по-кратки, но повтарящи се пътувания, както при българските, така и при европейските летовници. По тази схема се променят и навиците на българските туристи, все по-често тръгващи на уикенд почивки.