гондоли във Венеция гондоли във Венеция, Италия
Снимка: Ричард ШнайдерИзточник: БТА

Жертви на успеха си – водещи туристически дестинации вземат мерки

Блогърката за италианска храна Моника Чезарато не е притеснена толкова от огромното количество туристи, които пристигат във Венеция, колкото от типа посетители.

До неотдавна Венеция се смяташе за уникална дестинация, каза Чезарато, която води туристи на гастрономически обиколки в града. Посетителите с дни, дори седмици изследваха града на каналите, харчейки пари в местните ресторанти и магазинчета.

Днес се изсипват от круизните кораби и автобуси, правят скоростни обиколни на града, водени от хора, които не са местни, правят си безброй селфита и си купуват само някоя евтина дрънкулка, произведена в Китай.

Милиони туристи тръгват на лятна почивка, а все повече популярни дестинации заявяват, че не могат да поемат повече посетители. Белгийският град Брюж взима мерки срещу круизните кораби, Париж иска да ограничи туристическите автобуси, на Прага й е писнало от бирените колелета, а тайландски плаж напълно забрани туристите.

Макар туризмът да създава работна ръка и благосъстояние все по-ясно се осъзнават и отрицателните му страни – от щети за околната среда до унищожаване на квартали, тъй като постоянните им жители са притиснати от високите цени. Проблемите предизвикаха бурни реакции, като се появиха антитуристически движения и протести, обхванали различни градове – от Амстердам до Рим и Дубровник – хърватския град, в който бе сниман сериалът „Игра на тронове“.

Рязко повишаващият се брой

Масовият туризъм набира инерция след Втората световна война. Миналата година туристическите посещения наброяват 1.4 милиарда спрямо 25 милиона през 1950 година според Световната организация по туризма към ООН. Половината от посещенията са в Европа.

Страната, от която пътуват най-много туристи е Китай – 143 милиона пътувания в чужбина през 2017 година, а Франция и Испания са най-посещаваните страни – над 80 милиона туристи годишно.

Туристическият бум се дължи на бързо растящата в световен мащаб средна класа в съчетание с множеството нискобюджетни авиокомпания и онлайн агенции за пътувания, което прави пътешествието евтино и лесно. Лондончанин може да лети до Южна Франция за под 20 британски лири (25 долара).

Ходенето на почивка се приема вече не за привилегия, а за право, каза Марина Новели, преподавател по туризъм и международно развитие в университета в Брайтън. Тя отбеляза, че от години туристическите агенции и министерства измерват успеха чрез повишаване броя на туристите.

Този модел не работи вече и това вероятно е най-същественото, което трябва да бъде разбрано, допълни тя, предупреждавайки, че прекалените струпвания на туристи и „Диснификацията“ на някои места, могат да разрушат очарованието, което на първо място привлича туристите. Ако обръщаме внимание само на числата, а не се вглеждаме в повече неща, които оказват влияние – икономически, социални, природоопазващи – рискуваме да убием кокошката, която снася златните яйца, каза Марина Новели.

Круизните кораби

Въплъщение на всички тези проблеми е Венеция, която привлича 30 милиона туристи годишно по прекрасните си канали и мостове. С рязкото повишение на броя на туристите „Кралицата на Адриатика“ отчита същевременно рязко намаляване на населението си – от 175 хил. след Втората световна война на малко над 50 хил.

Свикнали бяхме да имаме нисък сезон, когато венецианците имаха време да се възстановят. Сега е целогодишно и венецианците вече не разполагат с града си, каза пред Thomson Reuters Foundation Чезарато. Пекарни, хранителни магазини и услуги изчезват, тъй като местните хора се оттеглят. „Виждам само, че ситуацията все повече се влошава“, допълни тя.

ЮНЕСКО заплаши да включи Венеция в списъка си със застрашени обекти отчасти заради проблеми в туризма. Призивите да бъдат забранени круизните кораби в центъра на Венеция се засилиха това лято, след като един трудно маневриращ лайнер се блъсна, а друг едва избегна подобна съдба. Експерти от бранша казват, че круизните кораби и еднодневните туристи изострят проблема със „свръхтуризма“, тъй като задръстванията стават още по-големи, а туристите харчат по-малко пари в градовете.

Няколко европейски дестинации като Дубровник, Брюж, гръцкият остров Санторини въведоха ограничения за круизните кораби. Кметът на Барселона също обеща да вземе мерки.

Приложенията за наемане на жилища

Друго явление, което разпалва протестите в туристическия сектор, са платформите за краткосрочно отдаване на жилища под наем като Airbnb. Тези приложения са обвинявани за повишаването на наемите и за изменения облик на кварталите. Отдаващите жилища под наем могат да печелят повече, като дават под наем на туристи, отколкото дългосрочно. Така предлаганите жилища под наем дългосрочно намаляват и постоянните жители са изтласкани.

В Airbnb има регистрирани 60 хил. жилища в Париж, 19 600 – в Амстердам, 18 300 – в Барселона и 8 500 във Венеция според Inside Airbnb – уебсайт, който разкрива как компанията се отразява на съответните квартали.

Градове като Палма де Майорка, Париж, Амстердам и Лондон, въведоха или обсъждат да въведат мерки за намаляване на последиците от ползването на приложението.

Макар свръхтуризмът да е най-очевиден в историческите европейски градове Световният съвет за туризъм и пътувания (WTTC) предупреди миналия месец, че някои градове в Азия, Латинска Америка и Африка също са изложени на риск, ако не вземат своевременно мерки.

Проблемите не засягат само градовете. Тайланд затвори за неопределено време плажа, станал известен с филма „Плажът“, в който участва Леонардо ди Каприо. Целта е природата да се възстанови. Филипинският остров Боракай също бе затворен за почистване миналата година, след като филипинският президент се разгневи, че островът е станал „клоака“ и предупреди, че е заплашен от екологична катастрофа. Индонезийският остров Бали и италианският Капри забраниха тази година използването на найлонови торбички за еднократна употреба, като Капри обяви и сериозни глоби за нарушителите.

Бирен туризъм

Рошел Търнър, ръководител на научноизследователската дейност в Световния съвет за туризъм и пътувания (WTTC), който представлява частния туристически сектор, каза, че е необходимо по-нестандартно мислене, за да бъдат пренасочени туристите от най-натоварените туристически места. Тя даде пример с туристическа компания, която води азиатски туристи в английска ферма, когато цъфти рапицата в ярки жълти цветове, създавайки неповторими гледки.

Търнър отбеляза, че Белгия е сред страните, които правят големи усилия за диверсифициране на туризма си. Страната измества фокуса от рекламиране на средновековните си градове като Брюж и Гент и се опитва да привлече велосипедисти, ценители на изкуството и любители на бирата, насочвайки ги към извънградски пътища, подходящи за колоездене, към културни перли и манастирски пивоварни, като така ги извежда от отъпканите туристически маршрути.

Търнър обаче отбелязва, че дебатът около свръхтуризма често пропуска много от ползите, които носи този сектор, включително защитата на територии и дивата природа, съхранението на сгради, които иначе може да се разрушат заради липса на пари. „Да, признаваме – нещата излязоха малко извън контрол на някои места, но туризмът не е лоша новина. Той носи огромни ползи“, допълни тя.