Victoria Palace, Слънчев бряг х-л Victoria Palace, Слънчев бряг
Снимка: ВГ АДИзточник: 24 часа

Зелен коридор за ваксинация и в Слънчев бряг за заетите в сектор Туризъм

На 14 май започва ваксинация на хората, които работят по хотели и заведения в Слънчев бряг. Това стана ясно на среща на 13 май 2021 г., организирана от ексдепутата Димитър Бойчев, който представляваше региона в Комисията по икономическа политика и туризъм.

Директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на “Слънчев бряг” АД Златко Димитров и представителите на хотели и търговски вериги в община Несебър обсъдиха работен план за действие.

Здравната инспекция в Бургас разполага с всички видове ваксини, одобрени от Европейския съюз – двудозови и еднодозова. Служителите в най-големия курорт ще имат право на избор, обясни д-р Паздеров.

Във “Вива Клиник” в Слънчев бряг има зелен коридор за ваксинация, където и към момента има осигурени ваксини. От УМБАЛ “Дева Мария” пък имат готовност да предоставят линейка с екип, който да прави ваксинациите на място в хотели, ресторанти, магазини.

По време на срещата стана ясно, че в курорта вече има и чужденци с трудов договор в България. Те също имат право да получат безплатна ваксина.

“За много кратко време може да превърнем Слънчев бряг и региона в най-безопасната морска дестинация за почивка. Това е добър знак за партньорите ни от чуждестранните туроператори. Чрез тях информацията ще достигне до цяла Европа”, каза Димитър Бойчев.

Д-р Паздеров обърна внимание, че процентът на ваксинирано население е сред основните приоритети за летовниците. “Хората трябва да са достатъчно отговорни и да се ваксинират. Така ще има по-добър летен сезон”, каза директорът на РЗИ.

В някои от отворените хотели вече са ваксинирани част от служителите. Представителите на местния бизнес отправиха апел към служебния министър на туризма да се направи позитивна кампания за здравния и имунизационен статус на България.

Над 80 хотела в Слънчев бряг са заявили желание и са изготвили списъци на персонала за ваксинация, включително и за гастарбайтерите от други дърпжави. Това съобщиха от дружеството в навечерието на летния туристически сезон, който в най-големия черноморски курорт започва на 1 юни. Вече имало и няколко хотели с изцяло ваксиниран персонал на всички нива, каза Теодор Пастармаджиев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците на среща между шефа на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и хотелиери, организирана от Слънчев бряг АД.

Досега не сме регистрирали нито една алергична реакция след поставени няколко хиляди дози ваксини, заяви д-р Станко Чобанов, директор на viva clinic. В здравното заведение отвори зелен коридора за имунизация всеки ден от 8 ч. без събота и неделя, който разполага с всички одобрени ваксини.

Голяма част от местното население също вече било ваксинирано срещу COVID-19. Осигурена е и възможност за мобилни екипи, които да посещават хотели и други обекти при заявка в РЗИ Бургас, както и възможност за ваксинация на чужденци, наети в туристическия бранш само срещу представяне на документ за самоличност.

През 9 КПП-та ще се влиза в курорта през лятото. Тази година към 1100-те места в синята зона ще бъдат добавени още 100 места като заплащането е 2 лв. на час. В комплекса започна и частична подмяна на настилката и тротоарите на централната алея и във вътрешността, а в зелените площи се пръска срещу комари и кърлежи.

Въпреки кризата в сектора, Слънчев бряг АД се старае да обезпечи по най-добрия възможен начин успешното провеждане на летен туристически сезон 2021 г. в най-големия курортен комплекс в България, заяви изп. директор на дружеството Златко Димитров.