Министерство на туризма Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Труд

Затягат контрола над жилищата за туристи

Всички апартаменти, стаи и къщи за гости, които се предлагат на туристи онлайн, ще трябва да бъдат категоризирани. Това предлагат депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединени патриоти с внесени от тях промени в Закона за туризма между първо и второ четене на закона за държавния бюджет за 2020 г. Промените са предложени заради бума през последните години на оферти за отдаване на апартаменти за краткосрочно настаняване в електронни платформи като Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Facebook и др., пише в мотивите на депутатите. Това е туристическа услуга, но без имотите да са категоризирани по Закона за туризма, смятат вносителите на законопроекта.

Промените ще засегнат както апартаментите в София, които се отдават под наем чрез Airbnb, така и стаите край морето, които баби отдават на туристи, тъй като единственият начин в съвременния свят офертите им да достигнат до клиентите е чрез обяви в интернет.

При първо нарушение и пускане на онлайн оферта за отдаване на апартамент или къща за гости, които не са категоризирани, да бъдат налагани глоби на гражданите до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци имуществени санкции до 10 000 лв., предлагат депутатите. При повторно нарушение глобата за граждани да бъде до 8000 лв., а за фирми до 15 000 лв., предвижда законопроектът.

При системни нарушение министърът на туризма да има право да поиска от Софийския районен съд да постанови на всички онлайн доставчици да спрат достъпа до съответните сайтове, предлагат още депутатите.

Собствениците на имоти, предлагани онлайн на туристи, ще имат 3 месеца, в които да категоризират обектите си, пише в проекта. Според Закона за туризма категоризацията на апартаменти, стаи и къщи за гости се извършва от общината, на чиято територия се намират.

Вижте документа с входираните промени на Закона за туризма ТУК.