турист с маска турист с маска
Източник: БНР

Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции

Нов проблем за туроператорите и туристическите агенции. Заради повишения общ риск на пазара и страха от фалити на фирмите в сектора, застрахователи вдигнаха повече от десет пъти цените на задължителните застраховки за бранша, а някои прекратиха предсрочно полиците. Без тях туристическите оператори не могат да работят, предаде БНР.

От три години агенцията на Радослав Илиев предлага приключенски и изследователски туризъм. Тази година очаквано се оказва без клиенти, но и с изненада от застрахователя.

„Нашата фирма няма лоша история, няма клиент, който да се е оплакал, няма ситуация, в която да сме се обърнали към застрахователния агент. От премия в размер на Х сума, тази премия е десет, всъщност 12 пъти увеличена на чудовищната сума от 8600 лева годишно. Пътуванията за последните пет месеца са нула, туристите са нула“, казва Радослав Илиев.

От фирмата са изчислили, че това означава да бъде отделена средно по една заплата месечно, за да може да се покрива разходът за застраховка, което в момента е невъзможно за компанията. Застраховката „отговорност на туроператора“ е задължителна, за да имат фирмите лиценз. С нея се гарантира, че ако фирмата фалира, ще бъдат покрити разходите на клиентите от изгубените почивки.

„Март месец няколко застрахователни компании започнаха поетапно вдигане на тези суми, или въобще започнаха да отказват туроператори и туристически агенции. Тук трябва ясно да се разбере, че това не е спор между две търговски дружества, туристическо и застрахователно, които нещо не се разбират за премията. Това е повод лицензът на една агенция да бъде отнет и въобще е фундаментално условие за работа“, казва Радослав Илиев.

Той казва, че фирмата му не е единствената засегната, подобна е ситуацията при колегите му от други туроператори – там където премията е била 800 лева става 8000, а където е била над 1000 – достига до 12 000. Наложило се е дружеството да подаде сигнал към министерството на туризма.

„За съжаление, запознати сме с тази ситуация, тя започна още малко след обявяване на извънредното положение, ние следим доста изкъсо какво се случва, за момента официална информация от прекъсване на застраховки има от един застраховател и имаме официална информация от друг, че е увеличил своята премия“, каза Николина Ангелкова.

нституцията, която следи застрахователния пазар, е комисията за финансов надзор, сигнал към нея вече е подаден от Министерството на туризма.

„Това са договори между туроператори и застрахователи, съответно министерството на туризма следва да бъде информирано, но не е страна. Но наистина се надявам за разбиране в тази изключително тежка ситуация, по отношение на сектор туризъм. Надявам се съответно на указания на Комисията за финансов надзор в тази посока“, допълни Ангелкова.

От Комисията за финансов надзор са отговорили на запитването на министерството на туризма още през април. Тогава са обяснили, че застрахователите не могат да откажат сключването ѝ в случай, че предлагат съответната застраховка.

От комисията обаче са категорични, че оценяват преценката на застрахователите на рисковете и допълват, че определянето на премиите е тяхно право. Оттам обаче са поискали информация от застрахователите и са получили отговор от всички, с изключение на една компания, че застрахователите ще се съобразят с нуждите на техните клиенти по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност. От комисията ще продължат да следят пазара.

Позицията на застрахователите

„Сред общозастрахователните компании има 19, които се занимават с общо застраховане. Всеки застраховател сам решава какъв риск иска да поеме. Предлагането на скъпи застраховки всъщност е предпазна мярка. Това са така наречените бариерни цени, които някои колеги използват, по този начин казват, че не могат да приемат повече застраховки на пазара и това е обяснимо, защото може да имат голямо портфолио, което може да означава, че не приемат повече туроператори или съответно по този начин си оценяват риска“, посочи Лили Стоянова от застрахователния бранш.

Застрахователите алармират и за друг проблем, с който може да се сблъскат клиентите, а не туроператорите:

„Ние мислим, че много туристически компании сключват застраховката на минималния лимит, апелираме, за да бъде пълна защитата на клиентите, всеки да си сключи застраховката на реален лимит.“

Отделно застрахователите обмислят и друг продукт за туроператорите, покриване на бъдещите ваучери, които в момента се предоставят на клиентите за бъдещи пътувания.