среща на министър Ангелкова във Варна
Източник и снимка: Министерство на туризма

Засилен контрол ще гарантира сигурността и спокойствието на туристите през лято 2018

Министърът на туризма Николина Ангелкова в среща с представители на местната власт и контролните органи от областите Варна и Добрич за готовността за летния сезон на 3 май 2018 г. В дискусията се включиха кметът на община Варна Иван Портних и областният управител на Варна Стоян Пасев.

Прогнозите за това лято са да достигнем над 5% ръст на чуждите туристи спрямо летен сезон 2017 г., което ще затвърди устойчивата тенденция за развитие. За миналото лято чуждестранните гости бяха 5,3 млн. души. Ще разчитаме на посетители основно от пазарите Германия, Румъния, Турция, Русия, Великобритания, Израел, Полша, Чехия, Унгария, посочи министър Ангелкова.

Тя коментира, че важен фактор за реализиране на ръстовете е доброто стопанисване на морските плажове и заведенията за настаняване и хранене. Контролът по ивиците ще бъде още по-засилен това лято, защото трябва да сме сигурни, че услугата за туристите отговаря на изискванията, каза още тя и припомни, че на сайта на министерството са обявени телефон за сигнали и нередности на плажовете, както и телефонна линия за нарушения по Закона за туризма. Успяхме да намалим броя на неохраняемите плажове, обърна внимание министър Ангелкова. Тя съобщи още, че и това лято ще има допълнително командировани служители на МВР, за да се гарантират сигурността и спокойствието на туристите.

От ръководството на МВР-Варна информираха, че 120 униформени служители ще бъдат командировани в областта. На смяна ще има 28 служители, разпределени по КПП и хотелите, в Св. Константин и Елена – 8, а в Златни пясъци – един екип жандармеристи и един екип СОТ. Ще се движат и полицейски служители с мотори. Охранителната полиция ще е на гъвкаво работно време до 22 часа вечерта.

Областният управител на Варна Стоян Пасев прогнозира много добър летен сезон, а колегата му от Добрич Красимир Кирилов също се присъедини в прогнозите за успешно лято и наблегна върху мерките за гарантиране на водноспасителната дейност. В област Добрич също ще има служители на МВР от вътрешността на страната, които ще помагат за обществения ред в курортите.

Нашите проверки започват, съобщи д-р Костадинка Маринова от „Контрол на храните“ в Областната дирекция по безопасност на храните-Варна. Още през март са проведени инструктажи с бизнеса и операторите, за да се уточнят отново хигиенните критерии, на които трябва да отговарят обектите.

Ще наложим неустойка на наемателя за използване на тежка техника при изграждане на поставяемо съоръжение на плаж Каварна, заяви пред медии след срещата министър Ангелкова. Това е недопустимо. Вече бяхме на плажа в Каварна. Изпратихме екипи тази сутрин. Става дума за поставяне на преместваем обект с пластмасова конструкция 72 кв. м, колкото са одобрени в схемата за този обект. При проверката се установи, че конструкцията не е бетонна. Ще сезираме община Каварна и тя да се произнесе, тъй като предписанията как да се изпълняват монтажните дейности се извършват от главния архитект на общината. Той се произнася за начина на изпълнение и конструкцията. Министерството на туризма одобрява мястото и квадратурата, обобщи министър Ангелкова.