туристическо лого на България туристическо лого на България
Източник и снимка: МТ

Защо е важно парламентът да чуе туристическата индустрия за изход от кризата с кадрите

Министър Милошев призовава народните представители да покажат реална грижа за българския туризъм и летния сезон, който предстои.

В последната работна седмица на българския парламент, депутатите могат да приемат законова промяна, която може да даде зелена светлина за най-наболелия проблем на туристическия сектор. Въпросът бе поставен на министър Евтим Милошев в срещите му с браншовите организации, които той проведе като министър в първата седмица на поста министър на туризма.

В петък, на първия парламентарен контрол, министър Евтим Милошев призова българския парламент да предприеме спешни действия и гласува промяна в Закона за чужденците в Република България.

Почти веднага след премиерата на Милошев на парламентарен контрол, водещи туристически организации сложиха подпис под открито писмо, което мотивира спешна нужда от подобна промяна пред председателя на парламента, лидерите на партии и самия министър на туризма.

Ако промяната бъде приета, ще се удължи престоят на сезонните работници в България от трети страни – от 90 на 180 дни в рамките на 12 месеца от първоначалната регистрация, без да се налага те да напускат територията на страната, за да кандидатстват за удължаване на визата.

С промените одобрените чужденци от страни извън Евросъюза, в чието лице туристическата индустрия вижда възможно решение на сериозния проблем с липсата на кадри за летния сезон, ще остават при същия работодател или да го сменят за срока на действие на новия си трудов договор.

„Тази седмица предстои сериозна работа и е последен шанс народните представители да покажат реална грижа за българския туризъм. Аз ще направя всичко възможно в рамките на своите правомощия и ги призовавам те да одобрят промените във внесения Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България.

Поправката в него ще отключи възможността за работодателите сезонните работници от трети страни да подпомогнат успешното протичане на предстоящия летен сезон,“ подчерта министър Евтим Милошев в парламента в петък.

През първата си седмица като министър на туризма, той лично се ангажира и в работна среща на ниво експерти с институциите, отговорни за издаването на визи и разрешителни за работа на граждани от трети страни.

На среща в министерство на туризма те показаха готовност да съдействат за решаване на проблема и подчертаха, че не подхождат бездушно и административно към него.

Срещата бе в отговор на поставените пред министър Милошев въпроси от туристическия бранш за бавния и тромав процес при вноса на работна ръка.

В разговорите се включиха директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов, директорът на Главна дирекция „Миграция“ в МВР старши комисар Николай Николов, експерти от Държавна агенция „Национална сигурност“, Министерство на външните работи, МВР и Агенцията по заетостта.

В търсене на решения всички участници бяха категорични, че е изключително важно да се намери баланс и докато се търси облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни в подкрепа на туристическия бранш, да не се допусне пробив в националната сигурност.

Най-прекият път за решение на казуса, е приемането на законовите промени от Народното събрание.