Къмпинг и караванинг експо
Снимка: Къмпинг и караванинг експоИзточник: БНР

Защо България е мястото за къмпинг?

Как да почиваме извън четирите стени на хотела? Отговорът е ясен – на къмпинг! В последните години къмпинг туризмът у нас става предпочитан избор за мнозина, които търсят близост до природата и незабравими преживявания. Веселин Вълев, създател на „Къмпинг пътеводител 2024“, споделя своите наблюдения и опит в света на родния къмпинг в ефира на БНР на 21 февруари.

България е дом на над 170 къмпинг места, повечето от които се отличават с европейски стандарти и разнообразие на услугите. Въпреки това, Веселин Вълев ни припомня, че самото определение за къмпинг може да бъде объркано, особено поради законовите регулации в страната. Въпреки че някои места се наричат „къмпинги“, това не винаги означава, че предоставят възможност за настаняване със собствено оборудване.

„Защото и бунгалата могат да се наричат къмпинг, докато нашето разбиране е, че за да се нарече едно място „къмпинг“, то следва да дава възможност за престой на хора със собствено настаняване“, посочва той.

Един от митовете, които Веселин Вълев отхвърля, е свързан с идеята, че къмпинги се свързват предимно с морето. Фактически, само около 30% от къмпинг местата в България са на морски бряг. Останалите се намират във вътрешността на страната, покрай реки, язовири и в планински райони. Така че, когато става въпрос за къмпинг, България предлага разнообразие от дестинации, които задоволяват вкуса на всеки един любител на приключенията.

В къмпинг пътеводителя за 2024 година се представят седем маршрута из страната, сред които четири тръгват от София. Това позволява на туристите да избират от разнообразие от маршрути, които пресичат множество интересни места в България. Например, маршрутът „Северозапад“ води от София до Видин и предлага възможности за къмпинг в различни уникални места по пътя.

Мелник и Сандански също се открояват като изключително развити региони по отношение на къмпинг туризма. Със своята уникална природа, климат и предлаганите удобства, те привличат не само български, но и чуждестранни туристи. Освен къмпинги, тези райони се отличават и с минерални басейни, което е допълнителен атрактивен фактор за посетителите.

Така Веселин Вълев ни представя България като една от добрите дестинации за къмпинг туризъм в региона.

Чуйте целия разговор:
https://stream.bnr.bg/storage/HristoBotev/Nashiyat den/240221_Veselin_Valev_Kamping_cultura.mp