маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: бТВ

Заради пандемията: Застрашен ли е летният сезон у нас

Един от най-големите браншове в световен мащаб, засегнат в момента от кризата с разпространението на COVID-19, е туристическият.

България не прави изключение, информира бТВ. Заради извънредното положение в момента туризъм у нас на практика няма. Кампанията за великденските и майските празници вече е пред пълен провал.

Въпросът, който вълнува всички работещи в сферата на туризма е ще има ли през тази година летен сезон?

Заради динамичната ситуация с пандемията обаче към момента никой не може да се ангажира с отговор.

На този етап е ясно, че се провалят предстоящите празници, които са по-скоро във времето.

За тях само във Варна се очакваха над 10 хил. чуждестранни туристи, които предвид ситуацията няма да дойдат.

През март и април миналата година Варна е посетена от 80 хил. туристи, които регистрират общо 200 хил. нощувки. В момента обаче чуждестранните посетители в града са единици.

„Те са самостоятелни резервации. Възможно е да са по работа, възможно е да са планирани отдавна тези посещения. Туризмът се ограничава единствено в индивидуални посещения, индивидуални резервации“, смята началникът на отдел „Маркетинг и реклама“ в Община Варна.

„В тази ситуация туризмът е занулен. Той е в пепелта. И сега всички се надяват на някакво чудо. Затворени граници, отменени полети. Страх, психоза в хората. Въобще не може да става въпрос за никакъв туризъм“, подчертава Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Повечето от големите градски хотели във Варна затвориха след обявяване на извънредното положение.

Кампанията за великденските и майските празници вече е отписана от туристическия бранш.

Маринов отбелязва, че веригата е доста дълга.

„Туристите са предплатили празниците на агенти – агентите на туроператори – а туроператори на хотелиери. И сега, всеки ако тръгне да си търси парите, те не са някъде „на стиф“ в чекмедже и никой не може да ги връща назад по веригата. Хубаво е просто да има търпение и те много хора го проявяват това търпени“, допълва той.

Положителното в случая е, че много от туристите, платили за ваканции по черноморието през април и май, не ги анулират, а засега ги отлагат за лятото.

По думите на хотелиера Павлин Косев летен сезон ще има.На този етап никой не иска дори да си представя сценарий без летен сезон, тъй като тогава загубите биха били огромни.

Приходите от миналата година само от нощувки за юни, юли и август са над 240 млн. лева във Варненско.На този етап няма масови анулации от чужбина за предстоящия летен сезон, което е надежда, че той може донякъде да бъде спасен. При условие, разбира се, че пандемията от COVID-19 бъде овладяна.