Черно море Черно море
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: БНТ

Започва кандидатстване по нова мярка: 610 лв. за работодател, наел безработен

С решение на МС се одобрява новия дизайн на мярката 60/40, която за сектор туризъм става 80/20, тъй като допълнително се одобрява за този сектор 290 лв. на заето лице. Тази помощ може да се използва съвместно с мярката 60/40. Това заяви на брифинг в МС министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя подчерта, че мярката 60/40 отчита всички специфики, свързани със сектор „туризъм“, включително и сезонния характер. По тази мярка могат да се възползват лица, които са наети от 1 юни и няма допълнителни ограничения, които са свързани със сезонния характер на сектора.

Отделно от това за сектора са отделени 50 млн. лева по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Всеки работодател, който наеме такова лице ще получава 610 лв. – т.е. минималната работна заплата.

С новия дизайн мярката ще бъде много полезна за заетите в сектора, каза Ангелкова.

В следващия период от 3 месеца на действие на мярката, няма да има изискване работодателите да са платили данъците и осигуровките за 2020 г. Но тези данъци трябва да бъдат декларирани като дължими, подчерта министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

От 14.00 часа на 1 юли 2020 г. може да се кандидатства за мярката „Заетост за теб“, която се отнася до наемане на безработни, регистрирани в бюрата по труда. Отделени са 160 млн, като 50 млн. са за сектор „Туризъм“.

Около 36 000 са регистрирани като безработни в сектор туризъм, заяви Сачева. По последни данни в района на Варна и Бургас има регистрирани 17 000 души безработни.

Действа и мярката за 290 лв., която е за сектор туризъм и пътнически транспорт. Заедно с мярката 60/40 това ще дава подкрепа от 80% от доходите на работниците в тези сектори.