семинар Китай участници в първия Българо-китайски семинар за управление на туризма
Източник и снимка: Министерство на туризма

Започна първият Българо-китайски семинар за управление на туризма 2018

Министерството на туризма приветства участниците в първия Българо-китайски семинар за управление на сектор Туризъм.

Днес съм щастлив, че стартира първата по рода си съвместна инициатива в областта на туризма между Министерството на туризма и Министерството на търговията на Китай. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев при старта на първия Българо-китайски семинар за управление на туризма 2018 на 23 юни.

25 души – представители на общини, висши учебни заведения, Министерството на туризма и бизнеса заминаха за семинар-обучение в Китай. Посещението се реализира с подкрепата на Министерство на търговията на Китай по покана и изцяло финансирано от китайска страна.

Сред приоритетите ни е привличането на туристи от далечни пазари, сред които основно значение има Китай. Убеден съм, че Вашето участие в този семинар ще Ви позволи да натрупате безценен опит и впечатления за Китай и за местния туристически пазар, посочи зам.-министър Кънчев.

Пазар Китай е сред топ 50 на водещите страни за входящ туризъм у нас. В първите 4 месеца на годината китайските туристи у нас са близо 4500, като се отчита ръст от над 3 на сто спрямо същия период на миналата година. През 2017 г. посещенията от далечната страна са повече от 26 хил. и са се увеличили с 41,2% в сравнение с година по-рано.

Една от инициативите на Министерството на туризма е създаване на Балкански туристически маршрут за далечни пазари. Идеята бе предложена по време на среща на министрите с ресор туризъм от ЕС и в нея се включват 11 държави от Балканския регион.

Зам.-министър Кънчев благодари на китайското посолство за вниманието и помощта по отношение на организирането на семинара и изрази увереност, че ползотворното ни партньорство ще продължи и в бъдеще.