Източник и снимка: МТ

Зам.-министър Ирена Георгиева участва в 121-та сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН

Заместник-министър Ирена Георгиева участва в 121-та сесия на Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм (UN Tourism), която се проведе на 10 и 11 юни 2024 г. в Барселона, Испания. България бе избрана за член на Изпълнителния съвет с мандат до 2027 г. на 1 юни 2023 г. по време на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“, чийто домакин бе София. Членството в организацията е водещ приоритет за страната ни и Министерството на туризма подкрепя активно изпълнението на нейната програма.

В 121-вата сесия на Изпълнителния съвет взеха участие представители на 47 държави, които обсъдиха съвместни действия и инициативи за постигане на пълно възстановяване на сектора. В своя доклад за изпълнение на работната програма на организацията генералният секретар на UN Tourism Зураб Пололикашвили посочи необходимостта от насърчаване на повече инвестиции в иновации, устойчиви практики и образование, за да се стимулира трансформацията на туристическия сектор. По време на сесията беше обсъдено откриването на нови регионални и тематични офиси на организацията, бяха представени отчети за нейното финансовото състояние и анализ за управлението на човешките ресурси и др. Сесията завърши с избора на Колумбия за домакин на следващото 122-ро заседание.