Еверест Еверест
Снимка: Global PanoramaИзточник: China Radio International

Забраниха достъпа на обикновени туристи в централната зона на резервата Джомолунгма

Националният природен резерват Джомолунгма в Тибетския автономен район на Китай забрани достъпа на обикновени туристи в централната част на парка, за да се опази околната среда в най-високата планина в света.

Посетителите, притежаващи разрешение за катерене, няма да бъдат засегнати, се казва в съобщение на резервата, който е създаден през 1988 г.

Простиращ се на площ от приблизително 33 800 кв. км, включваща централната зона от 10 312 кв.км, паркът е дом на едни от най-уязвимите екосистеми в света.

Неотдавна в интернет пространството се разпространи репортаж, твърдящ, че базовият лагер на Джомолунгма „е затворен за постоянно заради тежко замърсяване“. Местните власти обаче отрекоха информацията.

Келсанг, заместник директор на администрацията на резервата каза, че обикновените туристи няма да могат да посещават зоните отвъд Манастира Ронгпо, на приблизително 5000 м надморска височина. Нов палатков лагер ще бъде издигнат на близо 2 км от оригиналния.

Притежателите на разрешителни за катерене могат да отидат в базовия лагер на височина от 5200 м.

За да опази околната среда в Еверест, Китай организира три големи почиствания на височина отвъд 5200 м миналата пролет. Бяха събрани близо 8 тона боклуци.

Тази година почистването ще продължи. За първи път ще се извърши и справяне с останките на загинали в планината алпинисти над 8000 м височина.

Междувременно, броят на хората, които могат да останат в лагери, ще се ограничи до 300.