Звездна нощ над Царевец Звездна нощ над Царевец
Снимка: Регионален исторически музей - Велико ТърновоИзточник: dnesbg.com

За втора поредна година „Звездна нощ над Царевец”

Голям интерес сред малки и големи и жителите на старата столица предизвика инициативата “Звездна нощ над Царевец”. На историческия хълм те имаха възможност в светлата и тъмната част на денонощието да се докоснат до необятността и красотата на звездното небе.

Любителите астрономи гледаха небето с два телескопа. Единият е слънчев телескоп, който показва Слънцето със специален филтър. Наблюдението му без предпазни средства е опасно, защото човек може да си повреди очите, обясни Ваня Димитрова от планетариума в Димитровград. Тя поясни, че през деня върху Слънцето се наблюдават две групи с петна и протоберансите, които се наричат още слънчеви езици. Те са резултат от слънчевите експлозии. Температурата на повърхността на слънцето е 6058° С, а в центъра 15 600 000° С.

Астрономите споделиха, че вечерта, когато е тъмно, се наблюдават Луната, Венера, Юпитер, Сатурн, както и съзвездията Голямата мечка, Лъвът, Девата, Скорпионът и Стрелецът.

Има много любители астрономи, които проявяват интерес към звездното небе, но винаги на децата им е по-интересно, обясни още Димитрова. Тя разказа, че неведнъж се е случвало да разказва на децата за общоприетата форма на съзвездията, но те винаги ги изненадват със своята интерпретация за начина, по който изглеждат. А когато на малчуганите се обяснява за лунните морета и океани, те веднага правят асоциация с тези на земята.

Събитието е съвместна инициатива с Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Джордано Бруно” – Димитровград, и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

“Инициативата “Звездна нощ на Царевец” за първи път се проведе през миналата година по повод Деня на детето – 1 юни. Тогава над 3000 души да наблюдаваха с телескопи Слънцето, Луната и звездите. Сега е посветена на началото на астрономическото лято, обясни д-р Илия Вълев от РИМ пред dnesbg.com.