Старият Несебър Старинен град Несебър
Източник и снимка: Община Несебър

ЮНЕСКО стартира уебсайт за пътешествия – „Пътувания до обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО“ за европейски дестинации, сред които и Старинен град Несебър

ЮНЕСКО стартира първата по рода си уеб-платформа посветена на Световното наследство в Европа и устойчивото пътуване – visiteuworldheritage.com. Сайтът е на английски, френски и китайски език.

С подкрепата на ЕС, платформата включва 34 дестинации, избрани между обекти на Световното наследство от 19 държави на Европейския съюз. Стартът на платформата, разработена със съдействието на National Geographic, съвпада с честванията по случай „Дните на европейското наследство“.

Администрацията на Несебър работи съвместно с ЮНЕСКО и National Geographic в продължение на повече от 18 месеца, за да създаде вдъхновяващо и полезно съдържание, което бе включено в платформата, което може разгледате ТУК.

Сайтът „Пътувания до обекти на Световното наследство“ стартира на 14 септември 2018 г., ден преди старта на „Европейските дни на наследството“, когато Главната квартира на ЮНЕСКО в Париж ще отвори вратите си по повод събитието.

Проектът се съфинансира от Европейския съюз и има за цел да популяризира устойчивото пътуване до едни от най-забележителните обекти на Световно наследство в Европа. Инициативата насърчава хората да „пътуват различно, да пътуват по-задълбочено“, което означава да пътешестват отвъд основните туристически дестинации, да отсядат за по-дълъг период от време и да преживяват повече от това, което регионът може да им предложи.

„Нашата цел е да променим начина, по който хората пътуват. Да пребивават в дестинациите по-дълго време, да преживяват местната среда и култура и да получат по-задълбочено знание и усещане за стойностите на Световното наследство“, сподели г-жа Мехтилд Рослер, Директор на Центъра за Световно наследство към ЮНЕСКО.

Платформата „Пътувания до обекти на Световното наследство“ подканва туристите да пътешестват по четирите маршрута на културно наследство, разработени в рамките на проекта – „Кралска Европа“, „Древна Европа“, „Романтична Европа“ и „Подземно културно наследство“. Във всеки един от тях са вплетени увлекателни разкази за европейското наследство и история. Уебсайтът разполага с практична информация и инструменти, базирани на сведения и препоръки от местните хора за културното наследство на дестинацията, което ще е от помощ на туристите при планирането на пътуванията им из Европа.

„За да достигнем директно туристите, съдържанието, което създадохме се надяваме да вдъхнови и туристическата индустрия – туроператори, туристически агенти, както и местните и национални туристически органи, които да развият и рекламират автентичния туризъм. Това е, което кореспондира с целите на проекта и отразява изключителната универсална стойност на световното наследство.“ допълва г-жа Рослер.

Сайтът visiteuworldheritage.com ще играе и основна роля при привличането на китайски посетители към Европа по време на инициативата „2018 г., година на туризма ЕС – Китай“, инициатива ръководена от Европейската Комисия и „Министерството на Културата и Туризма“ на Народна Република Китай в сътрудничество с Европейската Комисия по Туризъм. Уебсайтът е достъпен на английски, китайски и френски език. Платформата допринася и към идеите на още една актуална инициатива – „Европейската година на културното наследство 2018“.

„Този проект е истински пример как National Geographic може да събуди изследователя във всеки от нас, да запали искрата, която ще ни подтикне да изследваме най-отдалечените кътчета на Земята, а и отвъд тях. Инициативата има стремеж да допринесе за икономическия просперитет на общността, живееща в и около обектите на Световно наследство. Тя насочва посетителите към уникалните културни атракции и преживявания, препоръчани от местните експерти,“ коментира Франк Биаси, Директор на отдел „Цифрово развитие и туристически програми“ към National Geographic Maps. „Информацията, споделена от местните на уебсайта подканя туристи от Северна Америка, Китай и други основни туристически пазари да пътешестват по един по-различен, по-задълбочен начин, използвайки платформата за вдъхновение и планиране на своите европейски пътешествия.“