среща

Японските туристи се интересуват от тракийската култура

Японските туристи са силно заинтригувани от възможността да посетят България и на място да се запознаят с шедьоврите на тракийската култура. Това стана ясно от срещата на министъра на туризма Стела Балтова с председателя на Бизнес асоциация Япония – Югоизточна Европа Кихачиро Нишиура.

Интересът към страната ни се е увеличил след гостуването на изложбата на тракийските съкровища в Япония. В момента японските туристи идват основно за посещение на фестивала на розата. Министър Балтова отчете интереса към тракийската култура като добро фокусиране с оглед получаването на нови знания за културата, изкуството и историята. Тя посочи, че България е известна в Япония с киселото мляко, българската роза и Котоошу.

Кихачиро Нишиура допълни, че планират при организиране на събития в японската страна, свързани с културата и историята на България, същите да бъдат популяризирани в социалните медии с цел привличане на повече млади хора. Той обяви, че се планира през следващата година Balkan Japan Bowl да се проведе у нас. За първи път това мероприятие е организирано в Америка, но сега погледите са насочени към Европа. Тази година се е състояло в Белград, Сърбия на 26 март. Основната цел е да се помогне на студенти от Балканския полуостров да научат повече за Япония като страна – история, култура, език чрез различни културни и спортни дейности. Събитието се провежда под егидата на нейно височество принцеса Хисако Такамадо, която е почетен патрон на Japan Bowl.

На срещата стана още ясно, че японската телевизия BS 12-Twellv иска да направи безплатна медийна туристическа програма за България с цел увеличаване броя на туристите. Тя се следи от 40 млн. домакинства. Предвижда се излъчване на 4 – минутна рубрика, която да е насочена 40-60 годишните японци, които най-много пътуват в чужбина. В тази връзка от Бизнес асоциация Япония – Югоизточна Европа искат съдействие по отношение на информация за подходящи и атрактивни места за заснемане. Министър Балтова приветства и подкрепи идеята.