летището в Токио, Япония летището в Токио, Япония
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Япония опитва отново да привлича милиони туристи

Япония отваря вратите си за посетители от чужбина тази седмица след повече от две години на пандемична изолация. Но надеждите за туристически бум се сблъскват с тежки препятствия заради затворените магазини и недостига на работници в сферата на услугите.

От 11 октомври 2022 г. Япония възстановява безвизовия режим за десетки държави, като прекратява някои от най-строгите гранични проверки в света, наложени за да се забави разпространението на COVID-19.

Министър-председателят Фумио Кишида разчита, че туризмът ще помогне за съживяване на икономиката и ще донесе ползи йената, чийто спад достигна 24-годишно дъно.

Арата Сава е сред тези, които с нетърпение очакват завръщането на чуждестранните туристи, които преди са съставлявали до 90% от гостите в неговата традиционна гостилница. „Надявам се и очаквам, че много чужденци ще дойдат в Япония, точно както преди COVID“, казва Сава, трето поколение собственик на риокан „Саваноя“ в Токио.

От началото на 2022 г. в Япония са пристигнали малко над половин милион посетители в сравнение с рекордните 31,8 милиона през 2019 г. Правителството имаше за цел да привлече над 40 млн. през 2020 г., което беше свързано с Летните олимпийски игри, но коронавируса осуети плановете.

Миналата седмица Кишида заяви, че правителството има за цел да привлече 5 трилиона йени (34,5 млрд. долара) годишни приходи от туристи. Но тази цел може да се окаже твърде амбициозна за сектор, който е атрофирал по време на пандемията. Според правителствени данни заетостта в хотелите е спаднала с 22% между 2019 и 2021 г.

Разходите на чуждестранните посетители ще достигнат едва 2,1 трилиона йени до 2023 г. и няма да надхвърлят нивата отпреди появата на коронавируса поне до 2025 г., пише в доклад икономистът от Nomura Research Institute Такахиде Киучи.