XІV Международно туристическо изложение Планините на България откриване на XІV Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона"
Източник и снимка: Община Смолян

XІV Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“

XІV-тото Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“ беше официално бе открито в Родопският драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян на 19 октомври.

Лентата прерязаха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, областният управител Недялко Славов и кметът Николай Мелемов.

Събитието се организира от новоучредената Организация за управление на Туристически район „Родопи” (ОУТР „Родопи“) със спомоществователството на община Смолян, под егидата на областния управител.

В изложението участват 25 щанда от Варна, Велико Търново, Елена, Столична община, Министерството на туризма, от района на Родопите, с международно участие от Гърция, Естония, Молдова, Унгария.

За събитието пристигнаха гости от съседни държави, от туристическия бранш, хотелиерски и ресторантьорски асоциации и кметове от областта, съобщи при откриването изпълнителният директор на ОУТР „Родопи“ Георги Пампоров. Той благодари на Славов и Мелемов за отличното партньорство за реализиране на този важен туристически форум.

„За мен е чест и привилегия като домакин да ви приветствам с добре дошли. Нашият край с неговия климат, природа и гостоприемни хора ни задължава да развиваме туризма. Този форум е показателен, че трябва да работим заедно. Основната тежест все пак е на бизнеса, той е двигателят. Благодаря на Министерството на туризма за подкрепата на всички наши събития свързани с туризма. Само така можем да вървим напред”, каза при откриването кметът Мелемов.

Областният управител Недялко Славов посочи, че тази среща на туристическия бранш ще бъде отчетена като ползотворна. Основният замисъл на това изложение е да се покаже потенциала за туризъм в Родопите във всичките му форми, като тази година се акцентира на възможностите за развитие на балнеологията и културно-историческия туризъм в региона.

Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че за осемте месеца на тази година чуждестранните туристи посетили нашата страна са над 6 милиона и половина и са близо с 8 % повече от същия периода на 2016 г. Зима 2016/2017 е била рекордна за България, регистрираните посещения на чужденци са близо милион и половина.

Програмата, в рамките на изложението от 19 до 21 октомври, е наситена от мероприятия – презентации, дискусии, посещения на туристически обекти в региона, демонстриране на местни занаяти. За първи път, в рамките на изложението, е включен Дрон филм фест.