Баба Вида 2018 откриване на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ 2018
Източник и снимка: Министерство на туризма

Второ издание на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“ 2018

Зам.-министър Любен Кънчев приветства участниците и гостите на второто издание на Летни вечери на операта и балета „Баба Вида“.

Културните събития дават на туризма допълнителна добавена стойност. Затова културата и туризма трябва да се развиват заедно в името на общия напредък и устойчиво нарастване в сектора, каза зам.- министърът при откриването.

Твърдо вярваме, че подобни инициативи оказват сериозен положителен ефект на цялостното развитие на туризма, коментира още той. И посочи, че затова министерството създаде 8 културно исторически дестинации. Видин е включен в тях с редица обекти, сред които са Баба Вида, джамията Осман Пазвантоглу, мавзолея на „Екзарх Антим I”и етнографския музей „Кръстата казарма“. Крепостта „Баба Вида“ стана и носител на голямата награда – „Изборът на българите“ във вторите годишни награди в туризма, които министерството организира през миналата година.

Общината е включена и в проекта за 12 винено-кулинарни дестинации, който се разработва съвместно между министерствата на туризма и на земеделието, храните и горите. Тези атракции са впечатляващи и оказват сериозен положителен ефект върху имиджа на община Видин и развитието на туризма в региона, посочи зам.-министърът.

Резултатите за периода януари-май 2018 годна са много позитивни, като приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в областта са 2,192 млн. лв. през първите 5 месеца на 2018 г. и нарастват с 11,4% спрямо същия период година по-рано. Общият брой на реализираните нощувки се увеличава с 21,1 на сто, достигайки над 57 хил. В национален мащаб чуждестранните туристически посещения в България за първите 6 месеца на годината са повече от 3.6 млн., като се отчита ръст от 8,9% спрямо същия период година по-рано.

Отличните показатели в туризма са резултат от съвместните усилия на държавата, местната власт и бранша, каза зам.-министър Кънчев и увери, че Министерството на туризма ще подкрепя всички инициативи, подпомагащи устойчивото развитие на сектора.