Александровска гробница експозиция в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“
Снимка: Музейен център "Тракийското изкуство в Източните Родопи"Източник: БТА

Все повече организирани туристи посещават Александровската гробница

Делът на туристите, които посещават Александровската гробница в организирани групи чрез агенции, расте спрямо броя на индивидуалните посетители. Тази тенденция показва, че туроператорите все по-често включват националния туристически обект в маршрутите си. Това заяви за БТА екскурзоводът в Музейния център „Тракийското изкуство в Източните Родопи“ Недялко Петров.

От началото на годината досега през музея, в който е експонирано точно копие на близкия тракийски некропол от IV век преди Христа и златно съкровище от 98 апликации от 4500 – 4000 година преди Христа, са преминали около 7000 души, информира Петров. По думите му около една четвърт са чужденци, сред които преобладават гражданите на ЕС. Има ръст на потока, като в статистиката не се включват гостите – японските туристи например са освободени от такса „вход“ заради обстоятелството, че центърът е построен с помощ от 3 млн. долара от Япония.

Екскурзоводите очакват пик на посещенията в края на лятото, след сезона на почивките и преди началото на учебната година.