скулпура на Андрей Лекарски в х-л Фламинго Гранд, Албена скулпура на Андрей Лекарски в х-л Фламинго Гранд, Албена
Източник и снимка: Албена АД

Впечатляващи скулптури на Андрей Лекарски създават настроение в курорт Албена

Гостите на ваканционно селище Албена имат възможност да се насладят на впечатляващи скулптури от световноизвестния български творец – Андрей Лекарски. Пластиките могат да бъдат видяни в хотел Фламинго Гранд и до мексиканския ресторант Tex-Mex House срещу хотел Добруджа.

Наричан „Рицаря на въображението“ той има повече от 100 изложби записани в портфолиото си, а негови скулптурни творби могат да бъдат видяни във Версай, в парка на културния център „Пре Монтре“ в Понт а Мусон.

Само на 13 години Андрей Лекарски заминава да учи изобразително изкуство в престижното училище „Суриков“ в Москва, следват художествената академия в София и Парижката академия за изящни изкуства. Във френската столица завършва и училище по кинорежисура и остава в Париж, където живее и до днес със семейството си.

Първата си самостоятелна живописна изложба подрежда в Мексико през 1970 г., а две години по-късно е първата му самостоятелна изложба като скулптор с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени скулптури. През 1978 г. Музеят на модерното изкуство в Париж откупува картината му „Катя в страната на чудесата“.

През 1993 година площадът на френския град Нанси за първи път се превръща в галерия. Андрей Лекарски излага двадесетина свои работи. Особено впечатляваща е една от тях – гигантска подвижна ръка. Всяка вечер някой предизвикателно изправял средния й пръст срещу прозорците на кметството, а на сутринта общинарите го свивали. Това обаче не попречило българинът да получи орден и да бъде обявен за почетен гражданин на Нанси.

Първата в света билборд изложба също е дело на Андрей Лекарски. По-късно той започва да експериментира с компютърни изображения като поставя началото на дигиталната живопис.

Животът на именития художник е изключително богат, прекосяващ различни епохи и държави, а самият той не обича равносметките, нарича себе си „номад“ и не изневерява на чувството си за хумор.