комплекс Елените Холидей Вилас Елените
Снимка: ВГ АДИзточник: Министерство на туризма

Водата по Българското Черноморие в област Бургас е чиста

Проверките в Слънчев бряг, Поморие и Несебър направени съвместно с Министерството на туризма, РИОСВ-Бургас РЗИ-Бургас констатират, че морската вода там е чиста.

Те показват, че няма пречиствателна станция, която да се зауства нерегламентирано или да превишава нормативните показатели.

Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишение на нито една от пречиствателните станции с емисионните норми за заустване в Черно море.

От началото на сезона до 18 юли РЗИ-Бургас е извършило 84 проверки на водите за къпане. Те са направени на плажовете като обекти с обществено предназначение, като 60 от тях са съвместно с Министерството на туризма. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане до момента. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите

Проверките на министерството на туризма по морето са непрекъснати – по сигнали и планови, като до момента те са над 60. Извършват се съвместно с РИОСВ в Бургас и Варна, а 2018-а се очертава като годината с най-много инспекции.