Маритим, Албена Maritim Hotel Paradise Blue Albena, к.к. Албена
Снимка: Албена АДИзточник: Труд

Вложиха 28 млрд. евро в хотели в Европа през 2019 г.

Инвестициите в хотели в Европа нараснаха с 13,9% през миналата година, показва доклад на консултантска компания. Инвестициите в хотели за година са 27,8 млрд. евро и имат 8,8% дял от всички вложени средства в бизнес имоти в Европа.

Великобритания беше най-големият пазар за инвестиции в хотели в региона с 26,1% от общия вложен капитал. Общият обем на инвестираните средства в хотели във Великобритания е 7,1 млрд. евро. Една от големите сделки беше за портфейл от 17 хотела под международни брандове (3383 стаи), продаден от инвестиционен фонд на тайландската компания DTGO.

Инвестираните средства в хотели в Германия за година са 4,8 млрд. евро. Като последното тримесечие на миналата година беше особено силно с вложения в размер на 2,4 млрд. евро.

На трето място от европейските страни по привлечени средства в хотели е Италия, където вложенията за година са на стойност 3,3 млрд. евро. Една от големите сделки в Италия беше продажбата на луксозен хотел във Венеция на хонконгска компания.

Във Франция и страните от Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) ръстът на обема на сделките с хотели е по 19%. В Бенелюкс покупко-продажбите отбелязват сериозен ръст през втората половина на миналата година, като обемът на инвестициите само през четвъртото тримесечие надхвърля 840 млн. евро.

Ръстът на сделките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) отразяваше силното търсене от инвеститорите на курортни комплекси в Южна Европа, както и на хотели в по-малки градове в Полша, Чехия и Унгария. Общият обем на инвестициите в хотели в ЦИЕ е 1,2 млрд. евро.