министър Николова работна среща
Източник и снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с представителите на Асоциацията на къщите за гости в България

Ще работя за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и именно нашите къщи за гости са много подходящи и за посещения и почивка през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Петър Иванов и Лиляна Куцарова – представители на Асоциацията на къщите за гости в България на 4 август 2020 г.

В момента потребителите имат голям интерес именно към малките хотели и къщите за гости и според информацията ни в планините тези места са със 100% заетост, посочи министър Николова. Тя съобщи още, че според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) има 3295 къщи за гости с активни профили в системата. От тях 2517 са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители. Причините за това може да са различни – временно затваряне поради сезонност, липса на туристи поради COVID 19, поясни министърът.

Представителите на асоциацията коментираха, че се надяват държавата да ги подкрепи в популяризирането на техните продукти и услуги. На срещата те посочиха, че е необходима подкрепа за бранша за намаляване на административната тежест и премахване на някои изисквания, които са неприложими вече.

Вицепремиерът Николова посочи, че е необходимо да се търсят иновативни начини за реклама и привличане на посетители. Тя подчерта, че съчетаването на няколко вида туристически продукта ще подпомогне допълнително за нарастването на интереса към посещенията на къщите за гости.