Марияна Николова министър Николова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря с министъра на туризма на Държавата Израел Асаф Замир

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе телефонен разговор с министъра на туризма на Държавата Израел Асаф Замир на 6 август 2020 г.

В условията на продължаващата пандемия правителството полага сериозни усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на туристическия сезон, заяви министър Николова. И подчерта, че се прилагат всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на туристите. На Българското Черноморие степента на разпространение на вируса e най-ниска и то може да се счита за безопасна зона, като до момента няма заразен турист, акцентира вицепремиерът.

Израел е приоритетен туристически пазар и стратегически партньор на България, посочи министърът. През 2019 г. са регистрирани близо 245 хил. посещения на израелски туристи у нас. Проведени бяха преговори за подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Израел за приемане на специални мерки за подпомагане на гражданската авиация в условията на COVID-19. Министерството на туризма и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съгласуваха без бележки проекта, а Министерството на здравеопазването предостави бележки за медицинските аспекти, информира вицепремиерът своя събеседник.

Има очаквания от 16 август Израел да облекчи режима за пътувания от 16 август, като седмица преди това ще бъде проведен съвет между министрите на здравеопазването, външните работи, транспорта и туризма, за да се обсъди начинът на пътуване, информира министъра Замир. Той уточни, че ще участва в съвета, като неговата позиция ще е за България да няма рестрикции, които да повлияят на туризма, и страната да не бъде включвана в червения списък от държави за пътувания.

Вицепремиерът благодари за провеждането на разговора и подчерта, че България отдава голямо значение на добрите отношения с Израел в редица ключови области, включително в туризма. Тя допълни също, че въпреки продължаващата пандемия Министерството на туризма работи активно за безпроблемно протичане на предстоящия зимен сезон и на лято 2021 и увери, че разчитаме на израелските гости, които все повече предпочитат България като дестинация.