Източник и кадър: bTV

Вицепремиерът Марияна Николова: Препоръчвам ваксиниране в туристическия бранш преди летния сезон

Препоръчвам ваксинация на целия персонал в туристическия бранш преди летния сезон, за да може да внесем едно спокойствие на туристите и особено на чужденците, които идват при нас, каза вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова в „Лице в лице“ по bTV на 9 февруари 2021 г.

По нейните думи имунизацията няма да е проблем, защото се очакват 2 милиона ваксини преди започването на сезона.

В момента хотелите в зимните курорти са заети на 50% от капацитета си, а спадът при чуждестранните туристи е 70%. Има много резервации в последната минута за уикенд туризъм. Гостите от чужбина са предимно от съседни на България като Румъния страни заради усложнената ситуация с въздушния транспорт. Имало е известен брой германци и израелци, каза Николова.

Вицепремиерът отбеляза, че за разлика от повечето европейски страни нашите зимни курорти работят, благодарение на навременната подготовка. На 28 август е била проведена среща, на която са били обсъдени мерките и правилата на работа, като са взаимствани най-добрите практики от чужбина. Такава работна среща и подготовка ще има и за летния сезон.

Няма данни за заболели туристи, които са били на почивка у нас. Проверките на здравните власти и на Министерството на туризма показват, че спа центровете и местата за хранене в хотелите са стерилни, каза Николова и отбеляза, че в хотелите се взимат всички мерки, вече са въведени пречистватели на въздуха.Заради пандемията се наблюдава пренасочване към къщите за гости и малките места за настаняване, разкри вицепремиерът.В предаването се включиха и хотелиери от Банско, които споделиха с какви проблеми се сблъскват заради пандемията. По техните думи ситуацията е „плачевна“ и „апокалиптична“, като едва 20% от легловата база е заета, а много хотели въобще не са отворили. Собственичка на ресторант и хотел се оплака, че й е била отказана помощ, тъй като не влиза „в графа ЕТ или свободна професия“. Сред исканията на бранша е от изискването за представянето на отрицателен PCR тест при влизане в България да отпаднат хората, които вече са ваксинирани срещу коронавирус.

Изискванията за представяне на отрицателен PCR тест е въведено от здравните власти, а самата тя е предложила да се признава и резултат от антигенен тест на сухопътните ни граници, заяви Николова. Що се отнася до приравняването на ваксинацията на PCR теста при влизане в България, министърът отбеляза, че не се е стигнало до приемането на единен ваксинационен паспорт в Европа и имунизацията е доброволен акт, затова такива мерки се считат за дискриминация.

По въпроса за помощите за бранша има приет пакет от социални мерки на стойност 2 милиарда лева и остава да бъдат изплатени още 400 милиона, като в сектор хотелиерство са спасени 30 000 работни места, каза Николова, според която мярката е много успешна. Вее пак министърът не изключи възможността да се стигне до фалити на хотели.

Намерен е начин да се подпомогнат и екскурзоводите и планинските водачи: Ние обявихме обществената поръчка и в крайна сметка се реши да кандидатства министерството като директен бенефициент и екскурзоводите и планинските водачи да могат да бъдат наемани като външни консултанти с цел реклама, за да бъдат подпомагани, защото те са физически лица. Макар и трудно, защото оперативната програма „Иновация и конкурентоспособност“ е тази, по която може да се кандидатства в случая. Ще има възможност екскурзоводите и планинските водачи да получат някакъв, каза министърът.

Ддържавата продължава да подпомага чартърните полети към България с 35 евро на седалка, а по отношение на Русия и отпадането на визите за нейните граждани, Николова каза, че се работи усилено за облекчаване на визовия процес като той да става по електронен път.

Вижте целия разговор във видеото: