вицепремиер Николова в Българския културен институт във Варшава
Снимка: МТИзточник: МТ; БНТ

Вицепремиерът Марияна Николова откри българско туристическо представителство във Варшава

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри българско туристическо представителство във Варшава, Полша.

С откриването на българското туристическо представителство двете страни ще имат възможността да активизират своето взаимно и ползотворно сътрудничество и след 30 години България отново ще се завърне на туристическия пазар в Полша, заяви министър Николова по време на откриването.

Офисът беше открит съвместно с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм в Министерство на развитието на Полша. Гост на събитието беше и Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация.

По думите на министър Николова чрез обединяването на усилията двете страни имат възможност не само да засилят съществуващото двустранно сътрудничество, но и да инициират нови съвместни проекти – създаване както на обща туристическа бизнес мрежа, така и инвестиционни програми за развитието на туристическия продукт, човешките ресурси и обмена на туристическа информация.

Вицепремиерът уточни, че туризмът бе издигнат от българското правителство сред приоритетните сектори на икономиката. Нашата цел е да утвърдим страната си като целогодишна дестинация, бе категорична тя. И добави, че Полша е сред 10-те водещи пазара за входящ туризъм у нас. През 2019 г. туристическите посещения на полски граждани са 420980. От началото на 2020 г. до 20 декември 2020 г. над 85 000 полски туристи са пренощували в местата за настаняване в България, като основната част от тях са пристигнали в България с цел морски или бизнес туризъм.

От думите на министъра стана ясно още, че България е добре позната дестинация сред полските туристи за морски и летен туризъм. Възможностите, които ние предлагаме, обаче са много повече и ни предстои още съвместна работа за промотиране на дестинацията, бе категорична тя. И уточни, че страната ни предлага чудесни възможности и за културен, балнео и СПА, селски, гастрономически и винен туризъм, както и многовековна история и богата култура.

Не на последно място тя изрази надежда, че сътрудничеството в областта на туризма между България и Полша ще допринесе с много нови стъпки за взаимното разбирателство и приятелството между двата народа и за още по-високи постижения в областта на туризма.

Приветствам откриването на националното представителство на България и изразявам благодарност на всички лица, които са работили за това, заяви г-н Гут-Мостови. Той посочи още, че това ще допринесе за увеличаване на туристообмена между двете страни, и допълни, че България е един изключително атрактивен пазар за полските туристи.

В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 считам, че е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество, заяви министър Николова по време на работната среща с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм, Министерство на развитието на Полша. Те обсъдиха развитието на туристическия сектор в условията на пандемия и възможностите за сътрудничество между двете държави в областта на туризма. В дискусията участва и Рафал Шлахта, председател на Полската туристическа организация.

Вицепремиерът обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус и въпреки нарастващия брой случаи в страната България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от правителството на Република България. Държа да подчертая, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки във всички места за настанява и места за хранене и развлечения, обясни още тя.

Българският министър отправи няколко предложения за съвместни инициативи, една от които е възобновяване дейността на Съвместната работна група. Вицепремиерът предложи още да се работи съвместно и активно за по-доброто позициониране на сектора на ниво ЕС.

България е много популярна сред полските туристи, а предложенията за пътувания в сърцето на Балканите е част от програмите на нашите туроператори, заяви Анджей Гут-Мостови. И уточни, че страната ни ги привлича с морските плажове, културно-историческите обекти, кухнята и традициите. Той коментира, че директните полети на полската авиокомпания допринася за интереса към посещенията на страната ни.

Ще направим всичко възможно да повишим търсенето на пътуванията към Вашата страна и ще направим всичко, което е възможно, за подобряване на нашите отношения и утвърждаването на България като водеща туристическа дестинация за сънародниците ни, посочи още държавният секретар. Той отправи покана и към българските туристи да открият Полша като място за посещения и почивка.

Аз лично харесвам много Балканите и бях последните две години в България със семейството си, заяви Рафал Шлахта. И коментира, че туризмът е в състояние да изгражда мостове, около които се създава допълнителна инфраструктура. По думите му Полската туристическа организация в момента са развива и реформира и целта е тя да стане една съвременна маркетингова агенция.

Чуйте репортаж: