г-н Абдулхад Алмансури и министърът на туризма Николова
Източник и снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работни срещи в Саудитска Арабия

Финализирана е работата по споразумението за въздухоплаване между България и Саудитска Арабия и в най-скоро време министрите на транспорта на двете страни предстои да го подпишат. Към момента е в ход процедурата по одобряване с Решение на Министерския Съвет на договорения проект на Спогодба като основа за водене на преговори и за упълномощаване за подписването й, при условие на последваща ратификация. След приключване на българската вътрешна процедура, нашата страна ще има готовност за парафирането на двустранния междуправителствен документ. Очакваме процедурата да бъде приключена в рамките на следващите 2 седмици. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на разговора си с Абдулхади Алмансури, президент на Генералните власти за гражданска авиация на Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на вицепремиера Марияна Николова в Кралство Саудитска Арабия.

Вицепремиерът информира, че откриване на директна линия между България и Кралство Саудитска Арабия ще улесни връзките между двете страни и ще даде възможност за стартиране на чартърни програми. Предвид географското си положение страната ни е „Врата към Европа“ за страните от Близкия Изток и предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, поясни тя.

България разглежда Кралство Саудитска Арабия като един от своите най-важни партньори в района на Близкия изток. Имаме амбицията заедно да изградим устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като енергетика, инвестиции, търговия, продоволствие, образование и борба с тероризма, заяви вицепремиерът по време на разговора.

Министър Николова поясни, че контактите между двете страни не са нарушени, въпреки пандемията от коронавирус. И допълни, че българските експерти са в постоянен контакт със саудитските си колеги, като обсъждат различни инициативи в сфери от общ интерес. Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно, категорична бе тя.

В тази връзка, подобряването на въздушната свързаност между България и Саудитска Арабия би допринесло за увеличаване потока на пътници и товари помежду им и ще допринесе за активизирането на отношенията на всички нива между нашите две страни, информира вицепремиерът. Вярвам че това е стъпка в правилната посока и скоро между двете държави ще има директна самолетна линия, което ще доведе до значително увеличение нивата на туристическите посещения между двете държави, информира тя.

От своя страна Абдулхад Алмансури благодари на вицепремиера за това посещение, както и на посланика на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Срещата е свързана с подобряване на нашите връзки в областта на гражданската авиация, уточни той. Искам да благодаря на краля, за това че развиват този важен сектор, тъй като той е връзката със света и по този начин можем да търсим възможности за партньорство в тази област, каза още той. По думите му чрез добрите отношения и спогодбата ще се градят нови мостове между нашите две държави.

Вицепремиерът Марияна Николова проведе и работна среща с Джери Инзерило, директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия. Diriyah Gate Development Authority е създаден с кралски указ през юли 2017 г., за да пази и развива град Дирия и региона като забележителност, почитаща саудитската история, култура и традиции чрез изкуство, музика и забавления за всички възрасти. Проектът включва множество инициативи по програмата „Една култура“. Като част от „Визия 2030“ седем квадратни километра в Дирия ще бъдат превърнати в една от най-известните туристически дестинации в кралството. Тя ще отразява архитектурата отпреди 300 години, адаптирана към 21-ви век. Включени са над 20 културни забележителности, над 20 хотела и над 100 места за прекарване на вечерта и пазаруване, площади, 3-километрова зона за разходка, предлагаща гледка към Вади Ханифа. Очаква се дестинацията за култура и модерен начин на живот да привлича 25 милиона посетители годишно.

„Насърчаването на културно-историческия туризъм е сред приоритетите в политиката за развитие на целия отрасъл и България отдава голямо значение на сътрудничеството с други държави. Съвместното партньорство със Саудитска Арабия има сериозни перспективи в това отношение и ние високо оценяваме нейния опит“, заяви вицепремиерът Николова на срещата си в Рияд с г-н Инзерило.

Тя подчерта, че за Министерството на туризма е изключително важно да се задълбочат деловите контакти с кралството в туристическата сфера, както и в опазването на културно-историческото наследство. България е сред водещите три държави в Европа по разкрити артефакти от няколко епохи и притежава богата история и култура, с които привлича многобройни гости от различни краища на света. Този вид туризъм е сред най-търсените нишови продукти у нас след традиционните летен/морски, зимен/ски, балнео- и СПА услуги, изтъкна тя.

Вицепремиерът акцентира също, че съществуват отлични възможности за надграждане на двустранните отношения в съхраняването на културно-исторически забележителности от рода на град Дирия, които са ценност не само за своята страна, но и за човечеството като обект на ЮНЕСКО.

България също притежава паметници от световно значение, които са включени в списъците на организацията, и можем да си бъдем взаимно полезни в тази посока, каза още тя. Министърът посочи като база Меморандума за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Саудитската комисия за туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия от 2016 г.

Страната ни има много какво да покаже на своите гости за миналото и изкуството си, които притежават хилядолетни традиции. Нашите земи са били обитавани от древни цивилизации, дали съществен принос за европейската идентичност. Културно-историческият туризъм е изключително добре развит и в Саудитска Арабия, за което свидетелства проектът Дирия – важна част от кралската инициатива „Визия 2030“. Убедена съм, че със съвместни усилия можем да задълбочим сътрудничеството си чрез обмен на опит, добри практики и повече инвестиции въпреки глобалната пандемия от Ковид-19, увери българският вицепремиер. Независимо от настоящата световна криза, това партньорство трябва да продължи да се разширява, каза още тя и подробно запозна своя събеседник с антиепидемичните мерки на правителството за гарантиране здравето и сигурността на туристите във всички обекти и места за настаняване в България.

Вицепремиерът Марияна Николова проведе и работна среща с Джон Пагано, главен изпълнителен директор на проекта „Червено море“. По думите ѝ със своята реализация Червено море ще се превърне в топ туристическа дестинация. Чрез интегрираните иновации, разработваните принципи на устойчивост, богата културна история, проектът Червено море ще отразява бъдещето на туризма, информира тя.

По време на срещата вицепремиерът каза още, че България има амбицията заедно със Саудитска Арабия да изгради устойчиво, многопластово сътрудничество, което да покрива ключови сфери като туризъм, инвестиции, търговия, и образование. България отдава особена важност на отличните контакти с Кралството и се надявам те да бъдат развивани и задълбочавани все повече и повече, заключи българският министър.

Джон Пагано коментира, че връзката ни с природата е много силна, а ние я нарушихме, затова започнаха такива болести. Ковид-19 е една трагедия, но е и възможност да рестартираме бутона на живота ни, посочи още той. По думите му подобни инициативи, като проекта „Червено море“, ни дават възможност да мислим по различен начин. Според него именно туризмът има потенциал да е генератор на промени към по-добро. Това е една от най-запазените части на света, амбицията ни е да покажем тези естествени ценности, от които да направим впечатляващ проект, обясни още Пагано. И допълни, че подобна инициатива, която да се захранва почти изцяло от възобновяеми източници не е реализирана. Плановете са изпълнението на проекта да създаде 17 хил. работни места и всяка година да генерира приход от 6 млрд. долара.

Министърът на туризма Марияна Николова проведе и работна среща с колегата си Ахмед Ал Хатиб. Във фокуса на разговорите е насърчаване на връзките между двете нации и възможностите за увеличаване на туристическия поток между двете страни. Министрите обсъдиха начините, по които двете държави могат да си сътрудничат в бъдеще и да надградят съществуващия Меморандум за разбирателство в областта на туризма.

„Жизненоважно е да се признае значението на туризма за двете страни и неговия принос за икономическото развитие и социалния просперитет. Очакваме с нетърпение да надградим отличните отношения, които имат нашите две нации”, заяви министър Ахмед Ал Хатиб. И уточни, че в началото на 2019 г. кралството е предприело сериозни стъпки за развитие на туризма. Имаме красива природа, хубави плажове и приятен климат. Разполагаме с над 10 хил. открити исторически проекти и коралови рифове, които предстои да бъдат открити за туризъм, разясни още той.

Вицепремиерът Марияна Николова отбеляза, че България и Саудитска Арабия работят в партньорство в областта на туризма от 2016 г. По време на това посещение очаквам с нетърпение да обменим идеи и възможности, по които нашите страни могат да работят заедно в бъдеще“.

Вицепремиерът Николова поднесе от името на министър-председателя Бойко Борисов почитания към кралската фамилия. Много се радвам, че той започна тези договорености, а на мен като заместник се падна да ги завърша, уточни тя. И добави, че свидетелство за волята да се насърчат връзките между двете държави е откритото през 2018 г. посолство на България в Рияд. Най-значима проява в тези отношения е официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в кралството през ноември 2017 г., посочи вицепремиерът. По думите ѝ в настоящия момент е много важно желанието за активен диалог да продължи въпреки световната пандемия от коронавирус.

В резултат на срещата министрите се споразумяха да насърчават инвестициите в туризма и в двете страни и да работят заедно с партньори от частния сектор, за да подпомогнат за укрепването и възстановяване на сектора.

Те също така се споразумяха да насърчават съвместното туристическо сътрудничество с фокус върху културно-исторически туризъм, морския туризъм, както и да проучат добрите практики в устойчивото развитие и управлението на дестинациите.

Министър Николова отправи и покана към министър Ахмед Ал Хатиб да посети България и да се запознае с възможностите за туризъм в нашата страна.

Вицепремиерът Николова проведе и работна среща с Ясир Ал-Румайян, гуверньор на Публичния инвестиционен фонд на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха в рамките на визитата на министър Николова в Риад. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. „България цели да привлича инвестиции както в масовите зимен и летен туризъм, така и в специализирани типове туризъм като балнеология и спа, културно-исторически, голф и други перспективни продукти. Страната ни предлага отлични възможности за вложения в балнео и спа курорти и е на 2-ро място в Европа, веднага след Исландия, по експлоатирани термални минерални извори с над 600 на брой. Много от тях са разположени на лесно достъпни места с добре развита пътна и въздушна инфраструктура“, заяви тя.

Министерството на туризма е в готовност да предоставя актуална информация на потенциални инвеститори от Саудитската Арабия и при интерес да организира инвестиционни турове в България, посочи вицепремиерът. Тя подчерта, че българското правителство е разработило и имплементирало изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори, а страната ни е с най-ниския корпоративен данък от 10% в ЕС.

Министър Николова обясни още, че българската икономика бе във възход до 2020 г., с устойчив ежегоден растеж на БВП от над 3 % и второ място по най-нисък дълг в Европа, като приносът на туризма към БВП е ежегодно между 10-11%. Тя уточни, че България предлага на инвеститорите правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения, в допълнение с образована и квалифицирана работна ръка.

Туристическия сектор в България се очаква да нарасне с повече от 40% през следващите 10 години и инвестициите в строежа на луксозни 4 и 5 звездни хотели е основна предпоставка за привличането на високоплатежни туристи в България, заяви вицепремиерът.

Предвид географското си положение страната ни предоставя достъп до пазар Югоизточна Европа с над 150 млн. потребители и общ пазар на ЕС с близо 500 млн. потребители, уточни още министърът. По думите й добре свързана и функционираща инфраструктурна мрежа е основния двигател на икономическия растеж, предоставя бизнес възможности, привличане на инвестиции и създаване на работни места. Предвидени са и инвестиционни стимули в България е възможността за придобиване на държавни и държавно-общински парцели без процедура за обществена поръчка, информира вицепремиерът.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова бе поканена да присъства на четвъртото издание на форума „Инициатива за бъдещи инвестиции“ (FII), който се провежда в столицата на Кралство Саудитска Арабия – Рияд.

За мен бе изключително удоволствие да присъствам на подобна международна платформа, заяви министър Николова, която бе придружена от българския посланик в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев. Българското правителство работи усилено за привличането на инвестиции в различни сектори, уточни вицепремиерът. И допълни, че нашата страна предлага много добри условия за вложения.

Инвестиционният форум събира множество глобални лидери, инвеститори и иноватори, които обсъждат възможностите за вложения и стимулиране на растежа на глобалната икономика чрез новите технологии. Събитието се е доказало като най-известната инвестиционна платформа за обмяна на знания и опит, за определяне на тенденциите и вземане на решения на глобално ниво.

Тази година във форума ще вземат участие представители от Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Кения, Италия, Индия, САЩ, Великобритания, Франция и др.

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна и с Мохамед Ал Джадаан, министър на финансите на Кралство Саудитска Арабия. Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер като България отдава важно значение на възможностите за тяхното развитие. „В последните години се наблюдава активизиране на двустранните отношения в тази област, изразяващо се в реализирането на редица срещи и посещения в държавите ни и нарастване на стокообмена. Само за първите 6 месеца на 2019 г. износът от България за Кралство Саудитска Арабия отбелязва ръст от над 60% спрямо същия период за година по-рано и достига 24.9 млн. долара“, заяви тя при срещата си с Мохамед Ал Джадаан, министър на финансите и изпълняващ длъжността министър на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия. В дискусията участва и посланикът на България в Саудитска Арабия Н. Пр. Димитър Абаджиев.

Важно е активният двустранен диалог да продължи да се развива интензивно в условията и на пандемията от коронавирус и очакваме скоро да се осъществи и официално посещение на Н. Кр. В. принц Мохамед Бин Салман в Република България, по време на което той ще бъде запознат с потенциала на нашата страна и ще бъдат обсъдени пътищата за активизиране на двустранното сътрудничество, каза вицепремиера. Тя подчерта, че принц Мохамед бин Салман е отдавна очакван гост в нашата страна. Бихме се радвали, ако Н. Кр. Височество успее да посети София преди срещата на Г-20 в Рим, Италия, насрочена за октомври 2021 г. Смятаме, че такава визита ще придаде мощен импулс на сътрудничеството между нашите страни и би дала възможност за подписването на редица двустранни споразумения, допълни министър Николова.

Вицепремиерът Марияна Николова разговаря и с Кхалид Ал Фалех, министър на инвестициите на Саудитска Арабия. „Интензивният политически диалог ще донесе ползи и за двете икономики, като се отчита големият потенциал за повишаване на нивото на взаимните инвестиции и нарастване на търговски обмен“, заяви тя.

Географските дадености и геополитическата среда ни позволяват да осъществяваме взаимноизгодно сътрудничество в редица ключови сфери – туризъм, сигурност, енергетика, търговия, продоволствена сигурност, транспорт, образование и наука, пояси министър Николова. По думите на българския министър България предоставя изключително благоприятни условия за чуждестранни инвеститори. Страната ни има уникални природни условия и съхранена околна среда, която я прави подходяща за развитието на устойчив туризъм, базиран на производството на органични храни и минерална вода, информира тя.

Вицепремирът коментира още, че са налице възможности за сътрудничество в различни съвместни инвестиционни форми, които също биха допринесли за нарастване на инвестициите между България и Саудитска Арабия.

Вицепремиерът Николова се срещна и с министъра на космонавтиката на Саудитска Арабия принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал Сауд. Принц Ал Сауд е най-големият син на краля, както и първият летял в космоса поданик на Саудитска Арабия, представител на Арабския свят.

Министър Николова поднесе поздрави и пожелания за здраве от името на българския министър-председател Бойко Борисов. От своя страна принц Ал Сауд пожела успешно посещение на българската делегация и заяви, че пази най-добри впечатления от визитата на премиера през 2017 г. Той припомни, че има личен принос за развитие на добрите двустранни отношения между България и Саудитска Арабия. И допълни, че има много приятели в нашата страна и е близък с първия български космонавт Георги Иванов, с когото споделят общата страст към космоса. Принц Ал Сауд предаде и специални поздрави на премиера Бойко Борисов.