Източник и снимка: БНТ

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова: Думата за 2021 е рестарт и вярвам, че с масовата ваксинация и спазването на мерките това ще случи

Министърът на туризма Марияна Николова съобщи, че вече има резервации за Великденските празници, които са преходен период преди началото на лятото. Тя информира още, че се разработват и указания за работа на летните курорти по примера на правилата, които се създадоха за зимния сезон. Следим и заявките за реализация на полети на летищата в Бургас и Варна, които са входната врата на летния ни туризъм, коментира вицепремиерът.

Думата за 2021 е рестарт и вярвам, че с масовата ваксинация и спазването на мерките това ще случи и то възможно по-скоро, изрази надежди министър Николова в предаването на БНТ „Деня започва с Георги Любенов“ на 20 февруари 2021 г. И добави, че е от изключително значение хората заети в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно преди началото на летния сезон. По думите ѝ възможният старт на лятото е след 24 май.

Вицепремиерът посочи още, че двустранните договорености, като тези между Израел и Гърция е практика, която вече се обсъжда и у нас. Подобни инициативи ще внесат спокойствие по отношение на пътуванията, допълни още тя. По думите й към настоящия момент хотелиери и ресторантьори умело се възползва от мярката 60/40.

Разчитаме наистина ресторантите да започнат да работят на 1 март, каза министърът. По думите й там могат да се спазват правилата, които здравните власти са утвърдили. Категорична съм, че те трябва стриктно да се следват, за да се гарантира безопасността на посетителите, заяви тя. „Здравните власти предполагат една основно пандемична вълна предвид факта, че се покачват бройките, но ваксинацията по някакъв начин ще овладее този период. Мисля, че масовата ваксинация е единственото решение в туризма и неслучайно предложих на Националния ваксинационен щаб всички, които работят в сектор „Туризъм“ и са на първа линия да бъдат ваксинирани преди летния сезон, който предстои“, каза министърът на туризма.

С възможностите за отваряне на ресторантите и със стартирането на летния сезон след 24 май, се надявам бавно и плавно, да започне възстановяването на отрасъла, посочи вицепремиера. И коментира, че туризмът няма да бъде това, което беше.

Вицепремиерът коментира и рекламната стратегия в сектора, като обясни, че трябва да бъде направена актуализация на стратегията за туризма с хоризонт 2031 година, като трябва да се акцентира на дигитализацията в сектора.

Относно зимния сезон министър Николова съобщи, че има интерес и заявки особено през уикендите. Тя уточни още, че има резервации от македонски, сръбски и израелски туристи. Възможностите в нашите курорти са добри. По думите й към момента резултатите показват, че имаме сезон и то с добри резултати.

Николова каза, че се обсъждат двустранните договорености, каквито има между Израел и Гърция за ваксинирани лица. „Двустранните договорености между страните може би по някакъв начин ще внесат едно спокойствие по отношение на туризма“, заяви тя.

„Към настоящия момент хотелиерският и ресторантьорският бранш умело се възползват от мярката 60 на 40, която за нашия сектор е 80 на 20 и вчера имаше консултативен съвет в Министерството на туризма и бяха предприети значими мерки по отношение на бъдещия летен сезон 2021 г. Браншът ще предложи ключовите решения, а ние ще вземем политическите решения“, каза министър Николова.

Вижте още във видеото: