зам.-кмет Велико Търново зам.-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков

Велико Търново става част от инициативата „Исторически град 3.0”

Велико Търново става част с културно-историческото си наследство от световната инициатива „Исторически град 3.0”.

Партнирайки си с градове като Единбург, Амстердам, Флоренция, Дубровник, Вроцлав и Лвов, Старата столица се присъединява към листата с най-посещаваните градове в Европа с живо културно наследство.

Началото на мащабната инициатива бе поставено с подписването на писмо за сътрудничество на международна конференция, провела се в полския град Краков. От името на Община Велико Търново документът бе подкрепен от ресорния заместник–кмет Ганчо Карабаджаков. По време на форума представители от различни градове обсъждаха още най-новите тенденции в маркетинга на туристическите градове, свързани с отношенията между туристи и местни жители. Фокус бе поставен и върху настъпващите промени в градовете с жива история при увеличаване на организираните посещения на туристи.

Проектът, в който Велико Търново има намерение да се включи активно, предвижда още обмен на добри практики между градовете, подобряване на стандарта на жителите, разработване на съвместни кампании, свързани градския брандинг и т.нар. „смарт“ градове.

Концепцията 3.0 за градовете с културно наследство е продиктувана от съвременните тенденции в маркетинга. Проектът е фокусиран и върху решаване на проблеми и дискутиране на потенциални конфликтни зони. Следващият мащабен форум по темите на сътрудничеството ще се проведе през 2020 година. До тогава градовете ще работят съвместно в партньорски проучвания в сферата на туризма и преминаването от културен към творчески туризъм.

В рамките на гостуването си заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна с ресорния си колега Андржей Кулиг. Двамата обсъдиха бъдещото сътрудничество между Велико Търново и Краков. Ганчо Карабаджаков отправи покана делегация от полския град да гостува за празника на Старата столица и за Международната борса „Културен туризъм”.

Велико Търново и Краков си партнират от 1970. Полският град подкрепи Старата столица при подготовката му в кампанията „Европейска столица на културата”.