Източник и снимка: НС

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областите на културата, археологията и туризма обсъди председателят на Народното събрание Вежди Рашидов с председателя на ресорната комисия на италианския Сенат Роберто Марти

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областите на културата, археологията и туризма бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание (НС) Вежди Рашидов с председателя на комисията по култура и културно наследство, обществено образование, научни изследвания, развлечения и спорт на италианския Сенат Роберто Марти. Председателят на парламента, който е на работно посещение в Рим, разговаря по-рано с председателя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса.

Основата, върху която са базирани двустранните ни контакти в тези сфери, е подписаната между нашите правителства Спогодба за културно, научно и технологично сътрудничество, отбеляза председателят на Народното събрание. Вежди Рашидов изрази мнение, че е необходимо текстовете от този документ да бъдат актуализирани по начин, който отговаря на съвременните предизвикателства пред опазването, реставрирането и представянето пред широка публика на безценното културно-историческо наследство на Италия и България.

За България, като една от най-старите държави на европейския континент, е особено важно да направи своите исторически забележителности популярни и търсени от чуждите туристи, подчерта председателят на парламента. С удоволствие бихме черпили от богатия опит на Италия, която с умелото представяне на история, традиции и култура е една от най-търсените от туристите дестинация в Европа, добави Вежди Рашидов.

Общо бе мнението на председателя на Народното събрание и на председателя на комисията по култура и културно наследство на италианския Сенат, че България и Италия могат да си помагат и в обмяната или разработването на съвместни туристически маршрути за туристи от други страни и континенти.