ТИЦ Плевен ТИЦ Плевен
Източник: БТА

Възможностите за сътрудничество в туризма между Плевен и Крайова обсъдиха представители на местната власт и бизнеса от двата града

Възможностите за сътрудничество между Плевен и Крайова обсъдиха по време на информационна среща представители на местната власт и бизнеса от двата града. Тя се организира по инициатива на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и Браншова бизнес камара (ББК). Целта е създаване на контакти и обсъждане на възможности за сътрудничество в областта на туризма с румънския град.

Акцент на форума бе представянето на международното летище Крайова от генералния мениджър Сорин Манда. То е второто по големина в Югозападна Румъния с най-ниските летищни тарифи в страната. Разполага с новооборудвана база за обработка на пътници, товарни съоръжения, с капацитет на обслужване населението на пет окръга, плюс част от населението на Югоизточна Сърбия и Северозападна България. В момента се изпълняват проекти, насочени към повишаване на сигурността и безопасността на летището, както и за изграждане на нов терминал.

В срещата участваха бригаден ген. Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и Валери Илиев от школа за пилоти „Олимпия еър“ при летище Бохот. Те представиха възможностите на двете летища край Плевен, коментираха и варианти за обучения на пилоти.

Целта на днешната среща е да намерим пресечни точки между двата града за развитие на туризма, каза Ралица Таслакова, председател на ББК в Плевен и член на Консултативния съвет по туризъм към Община Плевен. По думите й предимство за осъществяване на близки контакти с румънския град е това, че Плевен е на по-близко разстояние до Крайова отколкото до София. Тя подчерта, че богатите културни календари на двата града също биха били предпоставка за сътрудничество в сферата на туризма.

Според доц. Малкодански освен за съвместна дейност в туризма трябва да се създадат и контакти в областта на индустрията. „Крайова е град, в който се развиват основно ИТ технологии и медицината. Затова ние ще предложим различни варианти за инвестиции“, допълни той.

„Уверявам ви, че ще подкрепим и подпомогнем всяка една добра идея в сферата на туризма“, каза и кметът на Плевен д-р Валентин Христов.

Срещата завърши с покана в Крайова да се проведе форум в подобен формат, на който да бъде представен туристическият потенциал на двата града.