Истанбул, Турция Истанбул, Турция
Снимка: TRTИзточник: БНР

ВАТТА: Посрещаме Нова година в чужбина за под 1000 лева

Макар че времето с нищо не подсказва, че зимата наближава, а до края на годината остават по-малко от два месеца, много българи вече са си планирали почивката за коледните и новогодишни празници. Някои ще си останат по домовете или ще посрещнат новата година на заведение, други ще предпочетат да карат ски из нашите планини, но не са малко и хората, които предпочитат да си организират новогодишна екскурзия в чужбина.

Записванията са започнали още преди няколко месеца, каза за Радио Варна Юлиан Бонев от Варненската асоциация на туроператорите и туристическите агенции (ВАТТА). Сред най-търсените дестинации са близките до нас държави като Турция, Гърция, Румъния и Сърбия. Интерес от нашите сънародници има и към Тунис и Египет, където цените са малко по-високи.

С около 30% са поскъпнали новогодишните пакети за чужбина, поясни още Бонев. 4-дневна екскурзия с автобус до Истанбул ще ни струва средно около 600-700 лева. Със самолет може да стигне и до 1000 лева. Пакетите за Тунис и Египет достигат цени от около 1300 лева.

И докато за Нова година българите търсят предимно съседни държави, то за Коледа интерес представляват дестинации като Прага и Виена и местата, в които се организират големи коледни базари. Цените на пакетите варират между 700 и 1000 лева в зависимост от продължителността на престоя и категорията на хотелите.

Огромен е интересът и към българските зимни курорти, поясни туроператорът Станислав Стоянов. Освен за нашите сънародници, курорти като Банско привличат и туристи от цял свят. Според Стоянов, през зимата България е по-конкуретноспособна от пазари като Турция и Гърция. В последните години се забелязва много силен интерес и към Албания.

Подробностите в звуковия файл: