Златни пясъци
Снимка: Златни пясъци АДИзточник: БНР

ВАТА: Все повече турски туристи идват в България

Освен по родното Черноморие, хиляди българи планират почивка в чужбина през лятото. След пандемията броят на почиващите извън България се увеличил драстично, а една от най-предпочитаните дестинации е Турция. Статистиката показва, че до месец май, българските туристи са на второ място след германците по посещаемост в южната ни съседка.

В последно време обаче ставаме свидетели на обратна тенденция и все повече турски туристи идват в България. Това каза за Радио Варна Юлиан Бонев, член на Управителния съвет на Варненската асоациация на туристическите агенции.

На 30 юли в курорта „Златни пясъци” се проведе работна среща между туроператори от Варна и турския град Бурса. Основна цел на срещата е задълбочаване на сътрудничеството между двата града в сферата на туризма. За гостите от Турция е организиран и информационен тур с посещение на курорти за целогодишен туризъм и забележителностите на Варна.

„Надявам се да се получи много ползотворна среща. Бурса е голям град с население около 3 милиона души. От тях близо 400 хиляди са свързани с България, като тук говорим най-вече за изселниците. Една част от тях идват у нас на гости на свои роднини, но други искат да разгледат България“, коментира Бонев.

„Самите турци вече се наситиха на техните курорти като Мармарис или Анталия и започват да търсят нещо по-различно. И тъй като България е по-близка като транспортна достъпност и възможност за посещение, интересът на турските туристи към България се засилва“, допълни още туроператора.

От дълги години, туристите от южната ни съседка посещават предимно зимните курорти. Според Юлиан Бонев обаче, интересът към хазартния туризъм на мъжкото население на Турция ще доведе повече хора и във Варна и морските курорти.

„Има много туроператори във Варна, Слънчев бряг и в Пловдив, които работят с турския пазар“, каза още Бонев.

Според него, преминаването към електронно издаване на визи ще даде допълнителен тласък на входящия туризъм от Турция към България. Туроператорът сподели още, че България има да извърви дълъг път докато успее да стане конкурентна дестинация на Турция откъм качество на туристическата услуга. Интересът на българите към курортите в южната ни съседка остава висок, въпреки че и цените за почивка са се увеличили с около 40%, поясни още експерта.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов: