исторически музей във Варна
Снимка: Община ВарнаИзточник: БТА

Варненският исторически музей посреща посетителите с обновени пространства и пътеводител на 5 езика

Регионалният исторически музей във Варна подобри условията за посетителите и създаде нови фондохранилища и експозиции, съобщиха на пресконференция от екипа. Придобивките са осъществени по проект за развиване на музея като мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване, финансиран с европейски средства по програмата „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с общ бюджет 810 965 лева. Партньори на музея в дейностите са Икономическият университет във Варна и Музеят Нордланд в Норвегия.

Намерението ни е Варненският музей да се превърне в основен двигател на социалното и културно развитие на града, да бъде целогодишен център за общуване на деца, семейства и млади хора, посочи ръководителят на проекта Деница Йорданова.

В Археологическия музей е реновирана най-представителната зала „Одесос“, в която заемат място портрети на братята Карел и Хермин Шкорпил. В постоянната експозиция са създадени кътове за отдих с пейки, каквито са липсвали досега, каза тя. Подобрена е климатизацията. В близост до входа е обособен гардероб с шкафове, които се заключват и ще могат да се ползват безплатно.

В две обновени стаи е създадена нова постоянна експозиция „Нумизматика“, която ще бъде официално открита за посетители през месец май, съобщи директорът на музея Игор Лазаренко. В нея заемат място 28 витрини, в които чрез монети може да се проследят всички периоди, представени в музея, добави той.

Разширено е фондохранилището за каменни паметници на Варненския музей, което е част от Античния фонд, съобщи още Йорданова. То е на специален режим, но в него е създадена възможност изследователи да извършват научна работа, уточни тя.

Варненският музей вече има и нова онлайн платформа, в която има виртуални турове на експозицията и новини, съобщи Петър Атанасов. Достъпен е и архив със съобщения за събития на институцията от 2010 г. насам, посочи той. Разработено е и мобилно приложение „Персонален пътеводител“, което позволява посетителите да получат информация на личните си телефони за експозицията на пет езика – български, английски, френски, немски и руски.

Музеят има и сериозен предприемачески план, изготвен съвместно с партньорите по проекта от Икономическия университет във Варна. Той бе представен от доц. Генка Рафаилова, която изтъкна, че визията е за съчетаване на основната мисия на институцията да проучва и съхранява миналото с функцията на двигател на местното културно и икономическо развитие като отворено пространство за развлечение и обучение. Зад плана стоят много проучвания сред туристи, жители на града и експерти, както и изследване на добри практики от други музеи. В рамките на проекта са проведени две обучения на екипа по предприемачество и управление на културно-историческото наследство, в които са взели участие и музейни работници от Нордланд.

Усилията на музейния екип в партньорство с Икономическия универистет във Варна продължават и в още един проект, наречен Cultural BEES, съобщи доц. Рафаилова. Неговата цел е да се разработят и приложат програми за обучение и дигитални инструменти за подобряване на предприемаческите умения сред младите хора в областта на културните и творческите индустрии.