поточна линия за храна поточна линия за храна
Снимка: БНР-ВарнаИзточник: БТА; БНР-Варна

Варненски хотелиер въведе иновация в обслужването заради коронавируса

Заради пандемията с Ковид-19 варненският хотелиер Атанас Карагеоргиев въведе иновация в олинклузив храненето на туристите. Своеобразната поточна линия бе представена за пръв път пред представители на бранша.

Карагеоргиев посочи, че е внесъл документи за иновация в изхранването в Патентното ведомство. Линията позволява никой от гостите да няма пряк досег с храната. С разсипването й в чиниите се занимава готвачът, който е с предпазни средства.

Между клиентите и линията има стъклена преграда. На практика гостите не ползват общи прибори, а директно си вземат чиния с предпочитаната от тях храна. Над линията са разположени специални лампи, които, освен че подгряват ястията, и дезинфекцират. Тъй като обслужването става много бързо, клиентите могат спокойно да спазват изискването за спазването на над метър разстояние един от друг.

Все още броят на туристите е изключително малък, допълни Карагеоргиев. Неговата прогноза беше, че месец юли също ще бъде много слаб, като раздвижване се очаква чак през август.

Според Карагеоргиев, в сектора няма ясна държавна политика за подкрепа, което затруднява бизнеса и го държи в позиция на изчакване. Проблеми създава липсата на оборотни средства, увеличава се междуфирмената задлъжнялост и, ако доставчиците са склонни да правят компромиси, фирмите-монополисти изобщо не проявяват разбиране към ситуацията, каза още Карагеоргиев.

„Създаването на поточната линия беше провокирано от мерките, които трябваше да вземем заради пандемията от коронавирус. Голям плюс е, че храната се разсипва от служители на хотела, които могат правилно да комбинират основно с гарнитура. Така не остава храна, която после да се изхвърля. Обикновено туристите наблягат на основното и забравят да гарнитура, но с поточната линия им помагаме да не пропускат толкова полезните зеленчуци”, казва хотелиерът за БНР-Варна на 24 юни 2020 г.

„Инвестицията в поточната линия не е голяма, а ползите от нея са значителни“ допълва той.

Големият проблем, според хотелиерът е, че поточната линия няма да може да бъде използвана на пълния си капацитет поне още месец заради липсата на туристи. Той очаква почти нулев месец юли и евентуално съживяване на сезона през август.