Летница Летница
Снимка: Община ЛетницаИзточник: БТА

Въпреки пандемията в Летница отчитат ръст на туристите с 10%

Въпреки пандемията Община Летница отчита добър туристически сезон. Ръстът на туристите е 10 процента в сравнение с предходната година. Увеличава се и легловата база, както и заведенията за хранене. Това заяви кметът на общината Красимир Джонев на пресконференция в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч на 3 ноември 2021 г.

По думите му до момента общината не е отбелязвала лош туристически сезон. „През 2019 г. Ковид откровено ни притесни, но с настъпване на пролетта хората игнорираха уплахата и туризмът потръгна със сериозни темпове, като през 2021 г. надмина очакванията на администрацията“, посочи кметът.

Той добави, че тази година са повече туристите от Румъния, Израел, Франция, Англия и Русия. Приходите за общината от туризъм са около 400 хиляди лева.

„Всяка година се стараем с нещо да разнообразим Крушунските водопади. Сега обмисляме вариант в новия програмен период на терен, който е разположен на юг от общинския басейн, да направим някакъв атракцион, който да създаде допълнително настроение в туриста. Смятам, че като администрация сме длъжни да се грижим не само като добри стопани, но и да създаваме креативна среда, която да привлича хората“, обясни Джонев.

Най-посещаваният туристически обект – Крушунските водопади, предлага маршрут с няколко варианта – за по-възрастни хора, екстремен до извора и Тайнствения водопад, както и до Зеления водопад.

Доста атрактивен тази година за посетителите се е оказал и общинският плувен басейн.

Красимир Джонев посочи още, че се увеличават и местата за настаняване, които вече предлагат около 700 легла, а преди 10 години не е имало нито едно.
„Всяка година се откриват по две-три къщи за гости“, каза кметът и добави, че се откриват и повече заведения за хранене, както в село Крушуна, така и в Летница.

Други туристически обекти на територията на общината, които са с по-слаб интерес обаче от страна на туристите, са пещера „Гарваница“ и „Стълбица“.
Джонев се надява със строителството на автомагистрала „Хемус“ потокът от туристи още да се увеличи.